27 Nisan 2024 Cumartesi

KMTSO İFTARI RENKLİ GEÇTİ

kmtso-iftari-renkli-gecti

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın her yıl düzenlediği ve siyaset, iş dünyası, bürokrasi ve sivil toplum kesimlerinin bir araya geldiği geleneksel iftar programı gerçekleştirildi.
07 Ağustos 2012 Salı 12:16

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın her yıl düzenlediği ve siyaset, iş dünyası, bürokrasi ve sivil toplum kesimlerinin bir araya geldiği geleneksel iftar programı  gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Müftüsü Muhammed Gevher’in iftar duası ile başlayan programa, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Kahramanmaraş Milletvekillerinden Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç ve Mesut Dedeoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Garnizon Komutanı Tnk. Kur.Alb. Sadık YILDIZ, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa KÜÇÜK ile KSÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Karaaslan’ın yanı sıra kamu kurumu temsilcileri, Ticaret ve Sanayi Odası’nın meslek komitesi ve meclis üyeleri, sanayici ve işadamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ilimiz basın mensupları katıldı.

İftar programının açılış konuşmasını yapan KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Etrafımız ateş çemberi içinde yanarken şükürler olsun orucumuzu tuttuk, hep birlikte iftarımızı yaptık. Ve siz, Allah’ın sevgili kulları hepiniz hoş geldiniz. Allahü Teala bildiğiniz gibi ilmi isteyene, serveti dilediğime veririm dediği, dilediği insanlar, sevdiği insanlarsınız ki hepiniz kendi ayaklarınız üzerinde durabiliyorsunuz. Ama Allahü Teala bunu söylerken yanında da insanlara çok basit kurallarla, çok basit şartlarla cenneti vaat etmiştir. İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş sayılmazsınız diyor. Bu kadar zor mu sevmek, hiç yoktan insanların arkasından konuşmak bu kadar mı kolay ya da bu kadar mı önemsiz. Bir tarafta cennet vaat edilmişken bir tarafta küçük şeylerin peşinde koşmak. Allah hepinizi bunlardan korusun” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş’ın Uludaz tepesinde her yıl belli sürelerde koloni halinde bulunan uğur böceklerinin kentin yeni simgesi olarak kullanılması konusunda çalışma yaptıklarının altını çizen Balcıoğlu şöyle devam etti: “Uğur böceği ile ilgili birkaç kişiye teşekkür etmek istiyorum. Gazeteci Mehmet Taş’a teşekkür etmek istiyorum. Sitesinde uğur böceğini kullandığı için. Gazeteci Sayın Mehmet Fiskeci’ye teşekkür etmek istiyorum, sitesinde uğur böceğini kullandığı ve faturalarında uğur böceği simgesini kullandığı için. Doktor Uğur Toka’ya teşekkür ediyorum. Adına da uyduğu gibi kendisi de uğur böceğini daha önceden beri kullandığı için. Belediye Çarşısı esnafı Sayın Celal Aydoğar’a bu konuyu anlattığımda çok heyecanlandığı ve ambalajlarında ‘Kahramanmaraş’tan uğur getirdik’ ifadesiyle bu simgeyi kullandığı için. Uğur böceğini K.Maraş’ın simgesi haline getirmek istedik. Bir önceki Meclis toplantısında konuşmuştuk. Ramazan olmasaydı bu toplantıda oylamasını yapacaktık. Hep birlikte ben ne yapabilirim gibi bir sermaye ile yola çıkıp herkesin bu işin ucundan tutacağı bir simge oluşturalım istedik. Bir çırpıda Türkiye’nin her tarafında bir uğur böceği salgınıyla poşetlerimizde, markalarımızda, biletlerimizin arkasında, faturalarımızda, otobüslerimizi giydirerek buna benzer ne yapılabileceksek her yerde bir uğur böceği furyasıyla insanların ‘ne oluyor Kahramanmaraş’ta’ diye dikkatini çekmek istedik. Diyebiliriz ki bunlar olur mu evet olur. Nasıl olur, inançla, güvenle ve umutla bunları yaşatmak, yapmak, başarmak mümkün. İnançla nasıl mümkün. Bir köyde yağmur duasına çıkan insanlar yağmur duasına giderken çocuklardan bir tanesi yanına şemsiye alarak gider. Bu, yağmur duasına giderken yağmurun inancıyla yola çıkmaktır. Eğer biz de inanabiliyorsak bu mümkün. Güven, bir çocuğu havaya attığınızda kahkahalarla gülmesidir. Çünkü o yere düşmeyeceğini, sizin onu tutacağınızı bilir. Ertesi sabah uyanıp uyanmayacağınızı bilmeden alarmı kurarsınız ve umutla yarını beklersiniz. Bu umudun en güzel örneği olsa gerek”.

Programda bir konuşma yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ise, Ramazan ayının tüm İslam alemine barış ve huzur getirmesini, Ortadoğu’da akan kanın durmasına vesile olmasını temenni ederek, tüm hemşerilerinin ve sanayici ve işadamlarının Ramazan ayını kutlayarak şöyle konuştu: “Bu ay, bereketin, insaniyetin ve maneviyatın gönüllerimizde şaha kalktığı, birliğimizin ve kardeşliğimizin pekiştiği bir ay. Ramazan, her türlü olumsuzluğun yerini yeni umutlara, yeniden alevlenmiş imanlara, en güzel hayırlara vesile olan bir ay. Bu vesile ile bu akşam, Kahramanmaraş’ın siyaset, bürokrasi, iş dünyası ve sivil toplumun tüm kesimleri ile bir arada olmaktan, aynı manevi hazzı paylaşmaktan duyduğum memnuniyeti de ayrıca ifade etmek istiyorum.”



Kahramanmaraş’ın bugün Türkiye’nin en büyük 15 ekonomisinden birisi haline geldiğini ifade eden Karaküçük “Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi arasında 17 şirketimiz var. Tekstil ve metal mutfak sektöründe Türkiye’nin lideri konumundayız. Kentimiz, Türkiye iplik üretiminin %35’ini, dokuma kumaş üretiminin %10’unu, metal mutfak eşyalarının %50’sini tek başına karşılamaktadır. Türkiye elektrik enerjisi kurulu gücünün yaklaşık %10’una sahiptir. Sanayide tüketilen enerji bakımından Türkiye’nin en büyük 11. şehridir. Kahramanmaraş, yaptığı atılımlarla hızla büyümesine de devam etmektedir. 2005 yılından buyana yapılan 3,8 milyar dolar özel sektör yatırımı, 100’den fazla ülkeye yaptığı ihracatla 1,9 milyar dolar dış ticaret kapasitesi, 115 bin kişiye dayanan istihdamı, 4 milyar TL’ye yaklaşan kredi ve 2 milyar TL’yi geçen mevduat yapısı ile Türkiye’nin büyümesine katkıda bulunmakta, 2023 vizyonuna ışık tutmaktadır” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraşlı sanayici ve işadamları olarak Türkiye’nin 2023 vizyonunu büyük bir heyecanla benimsediklerini hatırlatan Karaküçük “2023 Vizyonu kapsamında konulmuş olan 500 milyar dolar ihracat hedefinin 5 milyar dolarını Kahramanmaraş olarak gerçekleştireceğimize inancımız tamdır. Bu hedefe ulaşabilmemiz için daha çok yatırım, daha çok üretim ve daha fazla ihracat yapmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Tekstil, metal, gıda gibi öncü sektörlerimizin yanı sıra ayakkabıcılık, kuyumculuk, makine imalatı, metal mutfak eşyaları sektörünün vizyonunda bir sonraki adım olarak otomotiv ve savunma yan sanayi, ahşap ürünleri, plastik sanayi gibi birçok küçük sektörümüzün sanayileşmesini sağlamak, büyümesi için altyapı tedbirlerini bugünden almamız gerektiğinin farkındayız. Bunlardan en önemlisi de yeni yatırım sahalarının açılmasıdır. Bu itibarla, yaptığımız 3 ıslah OSB ile Tomsuklu OSB müracaatımız 2023 vizyonu hedefleri bakımından çok anlamlıdır. Buradan, Kahramanmaraş ziyaretlerinde, ilimiz ekonomisinin vizyonunu değiştirecek olan Tomsuklu OSB projemize destek veren ve gerekli talimatları ilgililere bizzat ulaştıran Sayın Başbakanımıza, hem bu proje hem de Türkiye’de son 10 yılda sağladıkları ekonomik ve siyasi istikrarla ülke ekonomisine getirdikleri vizyon vesilesi ile temsil ettiğim Kahramanmaraş iş dünyası adına teşekkür ediyorum. Bu projeler tamamlandığında Kahramanmaraş’ta sadece tekstil ve metalin dışında küçük sektörlerimiz büyük yatırım yeri imkanlarına kavuşarak sanayileşme eğilimi kazanacak, üretim, istihdam ve ihracatta söz sahibi olacaklardır.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş ekonomisinin gelişiminde önemli göstergelerden birisinin ISO ilk 500 listesindeki firmalar olduğunu söyleyen Karaküçük, “geçtiğimiz yıl ilk 1000’de 17 şirketimiz yer alarak ilimizin gururu olmuşlardır. Bu yıl da ilk 500’de 6 şirketimiz yer alarak yine gurur kaynağımız ve kent ekonomisinin, istihdamın lokomotifi olmuşlardır. Bu vesile ile listede yer alan Matesa Tekstil, Kipaş Mensucat, Mem Tekstil, Erdem Tekstil, Kahramanmaraş Çimento ve Kipaş Denim işletmelerine Kahramanmaraş adına gönülden teşekkür ediyor, başarılı faaliyetlerinin artarak devamını diliyorum” dedi.

Son dönemde yapılan bazı yasa çalışmalarının iş dünyasını yakından ilgilendirdiğini ve Türkiye’nin üretim ekseninden tüketim eksenine kaymasına yol açacak nitelikte olduğunu vurgulayan Karaküçük şöyle devam etti: “Daha önce de defaatle dile getirdiğimiz, ilgili bürokrat ve bakanlara izahat verdiğimiz çek yasası, sendikalar yasası ve Türk Ticaret Kanunu’nun içerdiği üretimi olumsuz etkileyecek hükümler daha şimdiden kendini göstermeye başlamış ve karşılıksız çek adedi 2012 yılında geçtiğimiz yıla göre %51 oranında artış göstermiştir. Sendikalar yasası ve Türk Ticaret Kanunu’nun olumsuz sonuçlarının da uzun vadede karşımıza çıkacağı endişelerini taşıdığımızdan yeni yasama döneminde tekrar gözden geçirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır”.

Programın son konuşmasını yapan TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam ise Ticaret ve Sanayi Odası’nın geleneksel iftarında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, Ramazanların aslında arkasından gelen bayramlarla her türlü toplum kesimlerinin bir araya gelmelerinde, birlik ve beraberlik sergilemelerinde çok önemli rol oynayan günler olduğunu, bugünlerde özellikle bir kere daha herkesin kendisini yeniden keşfetmesi, yeniden düşünmesi gerektiğini söyledi. Sağlam şöyle devam etti: “Kahramanmaraş’ın gelişmesinde her türlü hizmeti veren bütün toplum kesimleri, işadamlarımız, idari teşkilatımız, siyasetçilerimiz, nihayet hükümetimiz tümüyle bugüne gelmemizde katkıda bulunan herkes bu ayları, bu bayramları, yeniden dirilişin, yeniden birlik ve beraberliğin bir vesilesi saymalıdır. Bu anlamda Kahramanmaraş’ın sergilediği ekonomik gelişme gerçekten herkesin hayranlığını kazanacak düzeye gelmiştir. Burada iş adamlarımızın önünü açan hükümetimizin son 9 buçuk yılda yapmış olduklarını kısaca hatırlamakta yarar görüyorum. Bir kere dünyanın iktisadi buhranla boğuştuğu geçen birkaç yıl içerisinde Türkiye kendi ekonomisini ayakta tutmasını bilmiş, yıllık kalkınmasını da en azından belli ülkeler düzeyinden daha yukarıya çekebilmiştir. Gerek iç siyasette sağlanan güven, gerekse ekonomide sağlanan istikrar ve güven gelişmiş Avrupa ülkeleri ile mukayese edildiği zaman bile başarılı bir yönetim sergilediğinin çok açık örnekleri ortadadır. Bugün Türkiye her şeye rağmen buhran döneminde de kalkınmasını gerçekleştirebilmiş. Ekonomik istikrarını sağlayabilmiş, siyasi ve ekonomik istikrar ve güveni ortaya koyabilmiştir. Uluslararası düzeyde de artık Türkiye seyreden bir ülke değildir. Rol oynayan bir ülkedir. Dünya sahnesinde gerek kendi bulunduğu bölgede, gerekse Avrupa’da, Amerika’da, gerekse gelişmiş dünyada sözü dinlenen ve yaptıklarına doğrudan doğruya önem verilen bir ülke haline gelmiştir. İnşallah bölgemizdeki şu veya bu şekildeki istikrarsızlıklar devletimizin uygulayacağı politikalarla mutlaka ülkemizi yine içinde bulunduğu güven ve istikrar ortamında devam ettirecektir. Bütün çabamız budur.”

Çıkarılan son teşvik yasasına da değinen Sağlam, “İşadamlarımızın en azından son çıkarılan teşvik yasası ile şehrimize sağladığı imkânı en iyi şekilde kullanacaklarından şüphemiz yoktur. Burada ben de ilk 500’e giren ya da giremeyen ama üreten Kahramanmaraş’ta işsiz kimse bırakmayacak şekilde iş ortamı yaratan iş adamlarımızı kutluyorum. Bugün çok önemli bir iş adamımızla konuşurken -işçi bulamıyoruz- dedi. -Bunun bir çaresi yok mu? dedi. Bize insanlar işsiz oldukları zaman müracaat ederler iş arıyoruz derler. İş adamımız diyor ki biz işçi bulamıyoruz. Fabrikalarda işçi fıkdanı var adeta. Bunun bir çaresinin olup olmadığını soruyorlar. Yapılan sosyal yardımların mı buna sebep olduğunu soruyorlar. Kahramanmaraşımız nereden nereye gelmiş bu çok ilginç bir örnek. Onun için burada özellikle gerek kredi olarak, gerek teşvikler olarak, devletimizin kendilerine sağladıkları imkânları kullanmakta fevkalade maharet gösteren iş adamlarımızı huzurunuzda tebrik etmek istiyorum. Huzurunuzda onlara minnetlerimi sunmak istiyorum. Çünkü Kahramanmaraş’ın böyle bir şöhreti var. Devletin teşvikle ilgili kurumlarında gidip konuştuğunuz zaman Kahramanmaraş aldıklarının karşılığını verir diye size cömertçe davranıyorlar. Bizim son teşvik yasasında da cömertçe davranıldığını hepimizin kabul etmesi gerekir. Elbette ki bazı sıkıntılarımız var. Sıkıntısı olmayan ülke yok. Sıkıntısı olmayan şehir yok ama şu çok önemli biz şu veya bu şekilde birbirimizi teşvik, birbirimizle el ele vererek, birbirimizin yaptıklarına minnetlerimizi, tenkitlerimizle beraber, minnet ve şükranlarımızı da belirterek bir arada oldukça başaramayacağımız hiç bir şey yoktur. Nitekim Kahramanmaraş bugün büyük şehir adayı olmuş, işsizlikle mücadele de büyük bir yere gelmiş, aldığı teşvikleri ve kredileri fevkalade basiretli bir tüccar gibi kullanmış bir şehir.”



Haber okunma sayısı: 1083

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER


ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA