27 Nisan 2024 Cumartesi

KURTULUŞU COŞKUYLA KUTLADIK

kurtulusu-coskuyla-kutladik

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93.yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
12 Şubat 2013 Salı 13:14

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Valilik Meydanı Tören Alanı’nda gerçekleştirilen kutlamalara Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Sıtkı Güvenç, Yıldırım Ramazanoğlu, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu, CHP Milletvekili Durdu Özbolat, Vali Şükrü Kocatepe, Muş Valisi Ali Çınar, Garnizon Komutanı Kağan Kazaz, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Saadet Partisi Genel Başkanı Av. Mustafa Kamalak, Belediye Başkan Yardımcıları Cevdet Kabakcı, Av. Hasan Kara, Mustafa Uzunlar, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, belde belediye başkanları ile daire müdürleri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Valilik Meydanı’nda gerçekleştirilen törenler Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Vali Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Kağan Kazaz ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz askeri bir araçla bayrama katılanların bayramını kutladılar.

Bayram kutlamasının ardından Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, ilimize Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’nı Şanlı Türk Bayrağına taktı.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

Kürsüye ilk gelen Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraş’ın her zaman büyük işler başardığını söyledi.

Başkan Poyraz yaptığı konuşmada: “Bizler tarih boyunca Orta Asya’dan Viyana’ya, Afrika’dan Orta Doğu’ya kadar gittiğimiz her yere yıkımı sömürüyü değil imanı, ayrıştırmayı değil kucaklaşmayı, nefreti kini değil sevgiyi muhabbeti götüren bir milletiz.

Savaş meydanlarında en zor şartlarda dahi insanlığımızı ve vicdanımızı kaybetmedik, masuma kılıç çekmedik, kadınlara, yaşlılara çocuklara silahsızlara silah doğrultmadık, doğayı tahrip etmedik bizden önceki medeniyetlerin eserlerini tahrip etmedik. Hiçbir milletin dinine, diline, ırkına dil uzatmadık.

Gittiğimiz tüm coğrafyalarda, üç kıtada insanlar farklılıkları ile barış içinde yaşadı. Ama biz ne kadar hoşgörülü davrandıysak, hoş görülü davrandıklarımız bize o kadar zalim davrandı. Balkanlarda, Ortadoğu’da, Afrika’da, Asya’da yaşayan kardeşlerimiz zulme maruz kaldı, halende kalmaya devam ediyor. Anadolu’nun her karışı istilaya uğradı. İşte o zaman yine biz ortaya çıktık. Bizim olanı bizden almak isteyenlere karşı varoluş, yok oluş mücadelesi başlattık.“Maraş bize mezar olmadan düşmana Gülizar olamaz” dedik.

Bizler dönemin en güçlü silahları ile donatılmış müstevli ordulara karşı iman dolu göğüslerini siper eden, “benim iman dolu serhattim var” diyen, kahraman ecdadın torunlarıyız. O ecdat bütün yokluklara rağmen Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da dünyaya unutulmayacak dersler verdi. Ağır bedeller ödedik. Her ocaktan bir şehit verdik. Bahçemizdeki güllerimiz soldu. Merhum Mehmet Akif in dediği gibi “bir hilal uğruna ya rab ne güneşler battı” ama onur duyacağımız, gururla yâd edeceğimiz bir geçmiş bıraktılar.

Biliyoruz ki Kahramanmaraşlı hep büyük başarıların, büyük davaların, büyük mücadelelerin kahramanı olmuştur. Bu gün kutladığımız kurtuluş bayramımız bunun bir örneği.

Maraşlı 93 yıl önce her türlü silahla teçhiz edilmiş Fransız ve ermeni işgal kuvvetleri karşısında, bütün yoksulluk ve yoksunluğuna rağmen, birlik olduğu için, inandığı için, bu büyük kurtuluş destanını yazabilmişti. O sebepledir ki Türkiye Büyük Millet Meclisi Maraş’ı hem istiklal madalyası hem de kahramanlık unvanıyla onurlandırdı. Şimdi aynı birlik ve beraberlik ruhuyla, aynı inançla, aynı kararlılıkla, yeni bir başarı destanına imza atabiliriz. Tarihteki gibi kültürel, ekonomik, sosyal, idari alanlarda önemli bir cazibe merkezi haline gelebiliriz. Geçmişte yaptığımızı yine yapabileceğimizden eminiz.

Birlikten her zaman kuvvet doğar, hayır doğar, başarı doğar. Bizim iflah olmamızı istemeyen mihraklar 93 yıl önce bu toprakları terk ettiler ama ellerimizi yakamızdan büsbütün çekmediler.

Gücümüzün birliğimizde olduğunu bildikleri için bizi birbirimize düşürmenin yollarını aradılar. Bir ölçüde emellerine ulaştılar da… Otuz yıldır ocaklara ateş düşüren, enerjimizi heba eden terör belası, bir fitne projesinin çıkardığı yangındır.

Şimdi bu yangını söndürmek adına bir takım adımlar atılıyor. Huzur ve barış için, yeniden büyük ve lider ülke olmak için, insanımızın refah ve mutluluğu için, görüş farkının, mezhep farkının, etnik köken farkının ne önemi olabilir? Hepimiz aynı dinin mensupları, aynı Allah’ın kulları, aynı Peygamberin ümmeti değil miyiz? Uzak geçmişi bırakalım, daha dün Fransız ve ermeni işgaline karşı direnirken Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Alevisi ve Sünnisiyle tek yürek olmamışmıydık? İşte bugünde bu birliktelikle terör belasını başımızdan def etmeden büyük devlet olamayız.

Evliya çelebi seyahatnamesinde Maraş’ımızdan “şehri azim” yani büyük şehir diye bahsediyor. 17. Yüzyıl resmi kayıtlarına göre Maraş, Malatya’nın, Gaziantep’in, Adıyaman’ın, Osmaniye’nin Niğde’nin kendisine bağlı olduğu büyük bir vilayet merkeziydi. Maraş’ımızın şehri azim olduğu devirlerde Osmanlının bir cihan devleti olduğunu unutmayalım. Devletiniz büyük değilse sizin büyük şehir olmanızda bir anlam taşımaz.

Bugün bu topraklar üzerinde huzur içerisinde yaşıyorsak, huzurumuzu bu topraklar için toprağa düşen ecdada borçluyuz. Borcumuzu ancak ecdadımızdan aldığımız ülkemizi daha güçlü şekilde çocuklarımıza teslim edersek ilelebet yaşatırsak ancak ödeyebiliriz.

İşte bu gün… İstiklal mücadelemize yakışır bir istikbal mücadelesi veriyoruz. Eğitimde, ulaşımda, tarımda, sanayide, sağlıkta, adalette, şehirleşmede hamleler gerçekleştiriyoruz. Bunu bölgemizde ve dünyada barışı esas alan anlayışla büyük geleceğe doğru yürüyoruz.

Kurtuluş bayramımızın bizi gerçekten büyük yapacak birlik ve kardeşliğimize vesile olması dileğiyle, siz değerli hemşehrilerime en derin muhabbetlerimi sunuyorum.

Allah yar ve yardımcımız olsun!” dedi.

Daha sonra kürsüye Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün geldi. Bakan Ergün yaptığı konuşmada, Kahramanmaraşlıların her zaman yerlerinin müstesna olduğuna işaret ederek: “Kahramanmaraşlıların her zaman yerleri müstesnadır. Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri üstün başarı ve gayretten dolayı Büyük Meclisimiz tarafından Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ve Kahramanlık payesi ile ödüllendirilmiştir. Türkiye’nin her yerinde Kahramanmaraş denildiği zaman Sütçü İmam, Rıdvan Hoca, Senem Ayşe gibi isimler akla gelmektedir.

93 yıl öncesinden bahsedilirken tarihin tozlu rafları değil tamamen yaşanmış gerçeklerden bahsedilmektedir. 93 yıl önce kadın, erkek, genç yaşlı tüm Maraşlı topyekün bir mücadele örneği sergilemiş ve bu davranışı diğer illerimize de örnek olmuştur.

Kahramanmaraşlılar bu mücadele ile nasıl bir insan olduğumuzu bütün herkese öğretmişlerdir. O fedakarlığa bugünde ihtiyacımız var. Nereye gitsek şehitlerimizin kanını görüyoruz. Her vatandaşımız kendi vazifesini yerine getirir kardeşliğimize sahip çıkarsa güçlü oluruz. Türkiye son 10 yılda büyük mesafeler almış bir ülkedir. Gücümüzü artık bütün Dünya görüyor İMF”den 1 milyar dolar gelecek diye seviniyorduk. Bugün o Bir milyar hayır hasenata gidiyor. Şimdi onlar bizden 5 milyar dolar istiyorlar.23 Milyar dolar borcumuz vardı. Mayıs ayında borcumuz filan kalmıyor. Bu ülke her şeyin en iyisine layıktır.75 Milyon insanımızın gayretiyle daha güçlü daha büyük bir ülke olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile diğer bakanların, Başbakan yardımcılarının, valilerin ve belediye başkan yardımcılarının gönderdiği telgraflar okundu.

Daha sonra KSÜ Yüksek Lisans Öğrencisi Mehmet Yaşar ve Pazarcık Akdemir Köyü Muhtarı İbrahim Ongan birer şiir okudular.

Şiirlerin ardından Tamer Karadağlı, Eray Eserol, Murat Atak, Çetin Azeraras gibi ünlü sanatçılar ile 7 tane Devlet Tiyatroları Sanatçı ve 5 Tane Belediye Konservatuarı Sanatçılarının Kurtuluş Destanı isimli tiyatro oyununu sergilediler.

Tiyatro gösterilerinin ardından Halk Oyunları Ekibi güzel bir gösteri sundu. Halk Oyunları gösterilerinin ardından Kahramanmaraş İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Mehteran Takımı bir gösteri sundu.

 



Haber okunma sayısı: 2221

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

kilavuzluda-hatlar-yenileniyor

KILAVUZLU'DA HATLAR YENİLENİYOR

30 Eylül 2017 Cumartesi 05:26
dadaglida-sel-kopruyu-yikti

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

11 Aralık 2014 Perşembe 18:39
90-gunde-1-milyon-550-bin-metrekare-parke-

90 GÜNDE 1 MİLYON 550 BİN METREKARE PARKE

10 Aralık 2014 Çarşamba 20:26
abdulhamithandan-sehrimizi-seyredin

ABDULHAMİTHAN'DAN ŞEHRİMİZİ SEYREDİN

07 Aralık 2014 Pazar 01:14
kecileri-kacirdilar

KEÇİLERİ KAÇIRDILAR!

07 Aralık 2014 Pazar 00:50

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA