26 Nisan 2024 Cuma

SIRA DIŞI KOLEKSİYON

sira-disi-koleksiyon

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Bölümü Başkan Yardımcısı Cavit Polat, 60 ülkeden topladığı birbirinden ilginç müzik aletleriyle görenlerin beğenisini topluyor. İçerisinde Anadolu'ya ait müzik enstrümanlarının da bulunduğu 150'den fazla müzik aletini biriktiren Polat, uzun uğraşlar vererek topladığı koleksiyonuna büyük önem veriyor.
14 Kasım 2012 Çarşamba 12:41

 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Bölümü Başkan Yardımcısı Cavit Polat, 60 ülkeden topladığı birbirinden ilginç müzik aletleriyle görenlerin beğenisini topluyor. İçerisinde Anadolu'ya ait müzik enstrümanlarının da bulunduğu 150'den fazla müzik aletini biriktiren Polat, uzun uğraşlar vererek topladığı koleksiyonuna büyük önem veriyor.

Polat'ın koleksiyonunda Orta Asya'dan Uzak Doğu'ya, Avrupa'dan Afrika'ya kadar birbirinden ilginç müzik aletleri bulunuyor. Hepsi ayrı bir kültürün eseri olan müzik aletleri, üzerlerinde, geldikleri ülkelerin izlerini taşıyor. Küba flütü, Sedef kakma zurna, çöğür, kopuz, ırızva, cura, tambura, zehda, gayda, mandolin,Suriye toyu, Macaristan kanunu, yayla çalınan zihder, Hindistan'daki yerel kabilelere ait müzik aleti olan Zehda gibi birçok nadide eseri odasında toplayan Polat, kendisine destek verildiği takdirde Kahramanmaraş'a bir müzik müzesi kazandırabileceğini belirtiyor.

Müzik aletlerine olan bu merakının, Almanya'ya gittiği bir gezide ortaya çıktığını dile getiren Polat, koleksiyonu oluştururken, müzik aletlerinin, ait olduğu ülkenin yerel çalgısı olmasına dikkat ettiğini söylüyor. Müziğin geçmişte geyik avlamada kullanıldığını ifade eden Polat, "Ben sahne sanatları hocasıyım. Almanya'ya gittiğimde oradaki Trödelmarkt (Pazar)'larda bu müzik aletlerini gördüğümde bende bir merak uyandı. Zamanla bu merak koleksiyon yapmama sebep oldu. 10 yıla aşkın bir süredir bu koleksiyonla uğraşıyorum. Koleksiyonda bulunan müzik aletlerinin hepsi ayrı bir ülkeyi temsil ediyor. Bu aletleri daha çok Almanya ve Fransa'daki trödelmarkt'lardan temin ediyorum. Koleksiyondaki müzik aletlerinin büyük bir kısmı yurt dışına ait. Burada Anadolu'ya ait müzik aletleri de bulunuyor. İleriye doğru Türki cumhuriyetlerinde müzik aletlerini koleksiyona dahil etmeyi düşünüyorum. Maliyetleri oldukça yüksek. Ama bu işe gönül verdiğimiz için maliyetlerine de katlanıyorum. Kahramanmaraş Belediyesi, bana gerekli desteği sağladığı takdirde bir müzik müzesi kurmayı da planlıyorum." diye konuştu.

TÜRKLER KOPUZU ÜÇ KIT'AYA YAYDI

Mızraplı sazların atası olarak bilinen Kopuz'un, Türk tarihinin en eski sazlarından biri olduğuna da değinen Polat, Orta Asya ve Sibirya Türkleri tarafından halen kullanılan kopuzun, Türklerin bir çeşit kültür sembolü ve temsilcisi olduğunu belirtti. Kopuzun AsyaAvrupa ve Afrika gibi üç kıtada yayıldığını da aktaran Polat; Macarlar, Yunanlılar, Bulgarlar, Romenler, Ruslar, Estonlar, Ukraynalılar, Lehler, Finler, Almanlar ve Sırpların, kopuzu Türklerden alıp yüzyıllarca kullandıklarını kaydetti.

KAYNAK: haberler.com



Haber okunma sayısı: 1463

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

fuara-katilacak-yayinevleri

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

11 Aralık 2014 Perşembe 18:30
kitap-fuarina-hangi-yazarlar-katilacak

KİTAP FUARINA HANGİ YAZARLAR KATILACAK?

11 Aralık 2014 Perşembe 18:27
soner-sarikabadayi-27-aralikta-kmarasta

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

10 Aralık 2014 Çarşamba 21:12
kafsaddan-baskan-okaya-ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

10 Aralık 2014 Çarşamba 20:33
kitap-fuarimiz-guzel-adamlarla-aciliyor

KİTAP FUARIMIZ GÜZEL ADAMLARLA AÇILIYOR

07 Aralık 2014 Pazar 00:36
manisada-karakoc-gecesi

MANİSA'DA KARAKOÇ GECESİ

19 Ekim 2014 Pazar 22:04

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA