18 Nisan 2024 Perşembe

MANİSA'DA KARAKOÇ GECESİ

manisada-karakoc-gecesi

Yunusemre Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile birlikte Manisa'nın Fethi'nin 701. yıl dönümü kapsamında Abdurrahim Karakoç'u Anma Gecesi düzenleyecek.
19 Ekim 2014 Pazar 22:04

Yunusemre Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile birlikte Manisa'nın Fethi'nin 701. yıl dönümü kapsamında Abdurrahim Karakoç'u Anma Gecesi düzenleyecek.

 

Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda 25 Ekim tarihinde saat 20.00'de gerçekleştirilecek etkinlikte sanatçılar Şükriye Tutkun, Ahmet Yenilmez, Serdar Tuncer ve Ahmet Baydaroğlu sahne alacak. Programın TRT Şeş, TRT Müzik, TRT Türk ve TRT Name'de canlı yayınlanacağı belirtildi.

 

AK Parti Manisa Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Şube Başkanı Selçuk Özdağ, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik yapılacak etkinlik ile ilgi açıklamalarda bulundu.



 

Etkinlik hakkında bilgi veren AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Abdurrahim Karakoç benim kadim bir dostumdur. Büyük bir halk şairiydi. Tük dünyasının en önemli halk şairlerindendi. Eğer siyaset ile uğraşmasaydı, bütün Türkiye ve Balkanlar kendisinin her yerde heykelini dikerdi. Çatışmalar ve kutuplaşmalar nedeniyle bir kısmının sevdiği bir kısmının ise görmezlikten geldiği bir şahsiyetti. Özellikle Musa Eroğlu'nun Alevi onun Mihriban şiirini bestelemiş olmasıyla bütün Türkiye kendisini tanıdı. Zaman zaman televizyonlar çıktı. Mütevazi yaşadı. Haramı helali ve niçin yaratıldığını bilen bir şahsiyetti. Yıllar önce yazdığı bir şiirle şöhret olmuştu. Abdurrahim Karakoç 2 sene önce vefat etti. Ankara'da defnedildi. Bu sene Manisa'nın Fethi'nin 701. Yıldönümünü kutlayacağız. Bunun yanında da Abdurrrahim Karakoç'u analım istedik. Belediye Başkanımız Mehmet Çerçi ve Ömer Faruk Çelik'e konu açtığımda hemen kabul gördü. Kendilerine teşekkür ediyorum. Dernek olarak tek başına yapmazdık. Abdurrahim Karakoç sevdalılarını, şiir sevdalılarını herkesi davet ediyoruz. Şükriye Tutkun, Ahmet Yenilmez, Serdar Tuncer ve Ahmet Baydaroğlu gelecek. Van Milletvekili Gülşan Oran da geceye teşrif edecekler. Programda Kürtçe Mihriban şarkısını söyleyecekler. Bülent Arınç ve Numan Kurtulmuş'un da gelme ihtimali çok yüksek. İnşallah Manisalıların tüm ilçelerden de geleceklerine inanıyorum. Programımız Kapalı Spor Salonu'nda saat 20.00'de olacak. TRT Şeş, TRT Müzik, TRT Name ve TRT Türk canlı yayınlayacak. Bir buçuk saatlik bir program olacak" dedi.

 

"Belediyenin kültürden sanattan ayrı olması düşünülemez" diyen Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, "Biz Şehzadeler Belediyesi olarak kurulduğumuz günden bu yana bir çok kültürel etkinlik yaptık. Kültüre sanata her zaman destek oluyoruz. Bundan sonra da desteğimiz devam edecek. Bu toprakların yetiştirdiği bir insanı anmak ve etkinlik düzenlemek bizlerin boynunun borcudur. Bu noktada ön ayak olduğu için Sayın Milletvekilimiz Selçuk Özdağ'a teşekkür ediyorum. Aynı zamanda 25 Ekim Manisa'nın Fethi'nin 701. yıl dönümü. Ecdadımızı, bu toprakları bizlere bırakanları anmak bizim boynumuzun borcudur. Abdurrahim Karakoç'u anacağız ve anlatacağız. Ecdadımıza her zaman sahip çıkacağız. Değerlerimizden kopmadan tarihimize bilerek yarınlara doğru emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Tüm hemşerilerimizi 25 Ekim'deki programımıza davet ediyorum" diye konuştu.

 

Kültür ve sanata büyük bir önem verdiklerini belirten Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi de, "Biz Yunusemre Belediyesi olarak yeni bir sürece doğru gidiyoruz. Yapılanmamızı büyük oranla gerçekleştirdik. Pek çok proje düşüncemiz var. Sırası gelenleri kamu oyula paylaşıyoruz. Çağdaş bir kent yolunda alacağımız çok mesafe var. Yunusemre olarak Manisa merkezden uzak olduğumuz için daha fazla sorunlar var. Şehir meydanı, çarşısı, daire kültür merkezleri gibi yerler yok. Pek çok projelerimiz devam ederken kültürel anlamda da çalışmalar oldu. Bu projede onlardan bir tanesi. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin öncülüğünde büyük şair, vatan kahramanı diyebileceğimiz bir şahsiyet olan Abdurrarhim Karakoç'u anacağız. Etkinliği Manisa'nın Fethi'nin 701. Yıldönümü ile beraber yapacağız. Mütevazi bütçeler çerçevesinde bu programlar yapılıyor. Büyük şairi yeni nesillere tanıtmak amacımız. Yeni nesilleri, tarihi ile buluşturma önemli çalışmalardır. Katılımın büyük olmasını temenni ediyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

ABDURRAHİM KARAKOÇ KİMDİR?

 

7 Nisan 1932 tarihinde Kahramanmaraş ili, Elbistan ilçesine bağlı (Cela) köyünde dünyaya geldi. Dedesi, babası ve kardeşleri şair olan Abdurrahim Karakoç, küçük yaşlarda şiire merak sardı. İlk yazdığı şiirleri 2 kitap olacak hacimde iken beğenmeyip yaktı ve 1958 yılından itibaren yazdıklarını 'Hasan'a Mektuplar' ismi altında 1964 yılında 10 bin adet bastırdı. Fedai yayınları arasında çıkan bu eser kısa sürede tükendi ve ikinci baskısını yine 10 bin adet bastırdı. 1958 yılında bulunduğu kasabada belediye mesul muhasibi olarak memuriyete girdi. 1981 yılı Mart ayında emekli oldu. Serdengeçti, Töre- Devlet, Ocak, Yeni Düşünce, Yenisey, Alperen yayınlarında 12 şiir kitabı, bir tane de dergi makalelerinden derlenen nesir kitabı çıktı. 1985 yılında vefat ettiği 7 Haziran 212 tarihine kadar gazetecilik yapmıştır. 30 yılı aşkın bir zaman içinde kitapları baskı üzerine baskı yenilemektedir. 'Bilhassa Vur Emri' adlı kitap günümüz şairlerinin hiç birine nasip olmayan kabulü gördü.

Haberin etiketleri:

ABDURRAHİM KARAKOÇ


Haber okunma sayısı: 2893

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

fuara-katilacak-yayinevleri

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

11 Aralık 2014 Perşembe 18:30
kitap-fuarina-hangi-yazarlar-katilacak

KİTAP FUARINA HANGİ YAZARLAR KATILACAK?

11 Aralık 2014 Perşembe 18:27
soner-sarikabadayi-27-aralikta-kmarasta

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

10 Aralık 2014 Çarşamba 21:12
kafsaddan-baskan-okaya-ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

10 Aralık 2014 Çarşamba 20:33
kitap-fuarimiz-guzel-adamlarla-aciliyor

KİTAP FUARIMIZ GÜZEL ADAMLARLA AÇILIYOR

07 Aralık 2014 Pazar 00:36
manisada-karakoc-gecesi

MANİSA'DA KARAKOÇ GECESİ

19 Ekim 2014 Pazar 22:04

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA