20 Nisan 2024 Cumartesi

Başbakan Erdoğan: Biz sabırlı olacağız!

basbakan-erdogan-biz-sabirli-olacagiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Beşiktaş’taki Shangri-La Bosphors Otel’in açılışının ardından gazetecilerin Reyhanlı’daki patlamalara ilişkin soruları, üzerine şöyle konuştu:
12 Mayıs 2013 Pazar 12:20

“Reyhanlı’daki kardeşlerime şu mesajı göndermek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç. Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedeyemenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir.”
‘Hassasiyetleri kaşımak’
Erdoğan, Hatay’ın Suriye sınırında ve hassasiyetleri olan bir il olduğuna işaret ederek, “Buradaki hassasiyetleri kaşımak suretiyle de bu tür adımlar atılabilir. Bildiğiniz gibi burada da 20-25 bin Suriyeli sığınmacı kamplarımızda yaşıyor veya oralardan gelip şu anda bizim misafirimiz durumunda olanlar var. Bunları hazmedememek gibi bir süreç de olabilir. Bunu gerekçe göstererek de orada bu havayı tahrik etmek isteyenler olabilir. Bu konularda da çok çok dikkatli olmamız lazım. Çok çok hassas olmamız gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.
Şölen iptal edildi
Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla bugün Tekirdağ’da gerçekleştirilmesi planlanan Ak Parti Gençlik Şöleni Reyhanlı’daki patlama nedeniyle iptal edildi. Şölenin iptal edildiğini Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik açıkladı.  (AA)

Provokasyona dikkat
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’i telefonla aradı. Reyhanlı’daki patlamalarla ilgili ayrıntılı bilgi alan Gül, Hatay’da ilave tedbirler alınması, mağdur durumda olanlara süratle yardım yapılması ve her türlü destekte bulunulması talimatlarını verdi. Gül, “provokasyonlara karşı uyanık ve dikkatli olunması” konusunda da uyarıda bulundu. Gül, dün akşam son resmi maçın yapılacağı İnönü Stadı’nda, Beşiktaş-Gençlerbirilği maçını izleyecekti. Ancak Reyhanlı’daki patlama üzerine Gül, maç programını iptal etti. (ANKARA Milliyet)

Karşılığını görürler
Reyhanlı’daki patlamaları temaslarda bulunduğu Almanya’da haber alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Suriye’de kritik geçiş sürecinde birçok provakasyon, tahrik sözkonusu olabilir. Kim, ne gerekçelerle olursa olsun dışarıdaki herhangi bir kaosu Türkiye’ye yansıtmak isterse bunun karşılığını görür. Her türlü cevabı da bu çerçevede alır.Terör kayıplarının yaşanmadığı bir yaz geçiriyoruz. Türkiye’nin bu huzurunu sabote etmek isteyen birçok çevreler çıkabilir.
Huzurumuzu bozamazlar
Suriye başta olmak üzere birçok konu istismar edilebilir. Ama hiçbir güç Türkiye’nin iç huzurunu bozmaya muktedir olamayacaktır. Bütün dünyada Suriye’de çözüm konusunda bir ivme oluştuğu, bu ivme sonucunda da Suriye halkının istek ve iradelerinin hayata yansıma gidişatında olduğu bir dönemde bunların olması tesadüf değil. Türkiye kararlı politikasından vazgeçmeyecektir. Sorumlular cezalandırılır.”
Davutoğlu, “Bu olayları Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin yapmış olduğunu söyleyenler insanlık suçu işliyorlar. Halkımızı mültecilere karşı kışkırtanlarda iyi niyet aramak mümkün değildir” yorumunu da yaptı. (BURCU KARAKAŞ Berlin)

Genelkurmay: Gözünü kan bürümüş odaklar
Genelkurmay Başkanlığı, Reyhanlı’da gerçekleştirilen saldırıyı sert bir dille kınadı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Hatay ili Reyhanlı ilçesinde meydana gelen, insanlıktan nasibini almamış, vicdanı kararmış, gözünü kan bürümüş odaklar tarafından masum kişilere yönelik olarak yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, aile yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verildi. (ANKARA Milliyet)



MHP Reyhanlı’ya heyet gönderiyor
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatı üzerine, Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın’ın başkanlığında oluşturulan 7 kişilik heyet, incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gidecek.
Heyette; Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Hatay İl Başkanı Adnan Aktaş, Gaziantep İl Başkanı Mustafa Erzin, Osmaniye İl Başkanı Fahri Kuyulu ve Kilis İl Başkanı Mehmet Ali Özkaraca yer alacak. (ANKARA Milliyet)

Karanlık eller
-TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Karanlık eller tarafından gerçekleştirilen menfur patlamada hayatını kaybedenler için başsağlığı, yaralı vatandaşlara acil şifa diliyorum. Yeni acılara sebebiyet vermemek için, her türlü provokasyona karşı bütün kişi ve kurumlar olarak gereken dikkati göstermeliyiz.
HESABINI SORARIZ
-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Cilvegözü’ndeki patlamanın failleri 1, 1-5 ay önce yakalanmıştı. Oradaki olayları kimlerin tertiplediği silahlı güçler olarak da Suriye’den kimin destek verdiği bugün biliniyor. (Bu olayın Esed rejimi tarafından yapıldığı ispatlanırsa? sorusu üzerine) Ne gerekiyorsa yapılır. Yeter ki olay aydınlatılmış olsun, olayın arka planı deşifre edilsin.  Kim olursa kim planlamış ve icra etmişse, arkasındaki güç kim olursa olsun hesabını sorarız.
HEDEF SÜREÇ
-İçişleri Bakanı Muammer Güler: Patlamanın neden kaynaklandığı konusunda ön bilgiler var ve değerlendiriliyor. Herkes gereken cevabı alacaktır. Bunun birinci hedefi çözüm sürecidir. Ve bu işin içinde olanlar malumlarınızdır. Kimse Türkiye Cumhuriyeti ile aşık atmaya onun gücünü denemeye kalkmasın. Onun hesabını görecek bir gücümüz var.
BENZERLİK VAR
- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Reyhanlı’daki patlamalar daha önce Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yaşanan patlamayla benzerlik taşıyor. Netleşmesi gerekiyor. Tespitlerden sonra çalışmalar olacak. Bizim tespitlerimiz yine arabalar içinde bombaların yerleştirilip patlatılmasıdır. İkinci patlama daha büyük bir patlama.
HATAYLILAR BASİRETLİDİR
-Adalet Bakanı Sadullah Ergin: Reyhanlı’daki patlamalar Hatay insanını bir yere sevk etmek amacıyla gerçekleştirildi. Hem Hataylı hem Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta, basirette, ferasette. Geçtiğimiz 2 sene bunu çok güzel gösterdiler. Bundan sonraki bu tür tertiplere karşı da gerekli sağduyuyla hareket edeceklerine inanıyorum.
LANETLİYORUM
-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Toplumumuzu derinden sarsan ve hepimizin yüreğini dağlayan bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyorum ve lanetliyorum. Hükümeti  iç ve dış politikalarını gözden geçirerek gereken bütün önlemleri almaya, bu önlemleri derhal hayata geçirmeye çağırıyorum.
KANLI GİRDAP
-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Hükümetin Suriye muhalefetine verdiği destek bu ülkedeki yangının Türkiye’ye yayılmasına zemin hazırladı. Başbakan Erdoğan’ın Suriye’yi kapsamına alan savaş dili, ABD’nin dikkatini çekmek maksadıyla uçuşa yasak bölge oluşturma teklifi ve Şam yönetimine gözdağı veren konuşmaları ülkemizi kirli ve kanlı bir girdaba sevk etmiştir.
Çok büyük acı
-BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak saldırılarla ilgili olarak mesaj yayımladı. Demirtaş ve Kışanak’ın mesajında, “Düzenlenen bombalı saldırıları kınıyor, hükümeti bir an önce bu karanlık olayı aydınlatmaya ve faillerini tespit etmeye çağırıyoruz” denildi.
 

 

 

 



Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/basbakan-erdogan-biz-sabirli/gundem/detay/1707307/default.htm



Etiketler: Almanya , Beşiktaş , ABD , TBMM , CHP , Türkiye , MHP , Kemal Kılıçdaroğlu , Hüseyin Çelik , Recep Tayyip Erdoğan , BDP , Genelkurmay , Abdullah Gül , Gaziantep , İnönü Stadı , Suriye , Mersin , Mehmet Şandır , Cemil Çiçek , Tekirdağ , Bülent Arınç , Devlet Bahçeli , Beşir Atalay , Şam , Ahmet Davutoğlu , Selahattin Demirtaş , Sınır Kapısı , Hatay , Osmaniye , Adalet Bakanı , Devlet Bahçeli , Muammer Güler , Kilis , Türkiye Cumhuriyeti , Sadullah Ergin , terör , Ak Parti , Gültan Kışanak , Dışişleri , Parti , olabilir , Grup , Yaz , olursa , Hepimizin , Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay , Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Genelkurmay Başkanlığı , Gerekli , istiyorum , Cumhuriyeti



Haber okunma sayısı: 1042

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

kadina-siddete-hayir-imza-kampanyasi

KADINA ŞİDDETE HAYIR İMZA KAMPANYASI

07 Mayıs 2021 Cuma 23:12
ali-babacanartik-yeter

ALİ BABACAN:ARTIK YETER

12 Aralık 2020 Cumartesi 00:29
kmaras-demokrasi-nobetinde

K.MARAŞ DEMOKRASİ NÖBETİNDE

21 Temmuz 2016 Perşembe 03:18
zabun-darbeyi-lanetledi

ZABUN DARBEYİ LANETLEDİ

22 Temmuz 2016 Cuma 02:49
demokrasi-nobetine-devam

DEMOKRASİ NÖBETİNE DEVAM

22 Temmuz 2016 Cuma 02:42

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA