23 Nisan 2024 Salı

Okul kantinleri için yeni hijyen kuralları

okul-kantinleri-icin-yeni-hijyen-kurallari

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, ”Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
05 Şubat 2013 Salı 09:55

 

Okul kantinlerinde çalışan personel kısa ve  temiz tırnaklı olacak, oje, cila ve makyaj malzemesi kullanmayacak.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, ”Okul Kantinlerine Dair Özel  Hijyen Kuralları Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.



 

Yönetmelik, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim  kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay  ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, satışa ve tüketime sunulan  gıdaların güvenilirliğine ve kontrolüne ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

 

Buna göre, gıda işletmelerinde çalışan personel temizlik ve hijyen  kurallarına uyacak. Gıda hazırlık ve üretim alanında çalışan personel, özel  kıyafet giyecek, iş elbiselerinin cepleri olmayacak.

 

Gıda hazırlık ve üretim alanı içinde saç, sakal ve bıyığın kapatılması  amacıyla kep, bone, şapka, maske kullanılacak. Çalışan personel hazırlık ve  üretim alanı içinde takı takamayacak.

 

Hazırlık ve üretim alanında çalışan personelin tırnakları kısa ve temiz  olacak, personel, oje, cila ve makyaj malzemesi kullanamayacak.

 

Personel, uzun kollu iş elbisesi giyecek ya da tek kullanımlık kolluk  takacak. Hazırlık alanı içinde sakız çiğnenmeyecek, herhangi bir şey yenmeyecek  ve sigara içilmeyecek.

 

Ellerinde açık yara, çıban, deri hastalığı olan kişiler gıdaya temas ettirilmeyecek, koruyucu bant ve eldiven ile çalışacak. Çalışanların el  kesiklerinde mavi renkli yara bandı kullanılacak.

 

Gıdalarla taşınması ihtimali olan bir hastalığı veya bulaşıcı yara, deri  enfeksiyonları ve ishal gibi hastalığı olan kişilerin gıda işletmesinde  çalışmasına izin verilmeyecek.

         

-Personele düzenli eğitim-

Depolama, üretim ve hazırlık alanlarına yetkili personel dışında  girebilecek tüm kişilerin hijyen kurallarına uyması sağlanacak.

 

Personel işe alınmadan önce, bulaşıcı enfeksiyon içermediğini kanıtlayan  gerekli sağlık muayenesi yaptırılacak, sonuçlar uygunsa işe alınacak. Bu  kontroller periyodik olarak, çalıştığı sürece devam ettirilecek.

 

Gıda üretim ve hazırlık alanlarına girişte el dezenfektanları  bulundurulacak. Bu alanlara girmeden ve gıda ile temas etmeden önce personel, iyi  hijyen uygulamaları çerçevesinde ellerini usulüne uygun bir biçimde yıkayacak ve  dezenfekte edecek.

 

İşletmede çalışan personele gıda güvenilirliğinin sağlanması, insan  sağlığının korunması ve gıdaya bulaşmaların engellenmesi amacıyla düzenli olarak  eğitim verilecek. Eğitimin sağlanmasından gıda işletmecisi sorumlu olacak.

 

Yönetmelikte, personel tuvaletleri, soyunma ve sosyal alanlara,  havalandırmaya, aydınlatmaya, atık suya, eğitime, depolamaya, zararlı  kemirgenlerle mücadeleye, gıdanın dondurulmasına ve pişirilmesine ilişkin de  düzenlemeler bulunuyor.



Kaynak: http://egitim.milliyet.com.tr/okul-kantinleri-icin-yeni-hijyen-kurallari/egitimdunyasi/haberdetay/05.02.2013/1664770/default.htm



Haber okunma sayısı: 1012

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

organlari-umut-oldu

ORGANLARI UMUT OLDU

07 Aralık 2014 Pazar 01:07
turk-kizilayinda-kan-degisimi

TÜRK KIZILAYI'NDA KAN DEĞİŞİMİ

07 Aralık 2014 Pazar 00:45
stres-kalp-krizini-tetikliyor

STRES KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

21 Temmuz 2014 Pazartesi 02:37
yogurt-yuksek-tansiyonu-dusuruyor

YOĞURT YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR

21 Temmuz 2014 Pazartesi 02:36

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA