25 Nisan 2024 Perşembe

OBEZLERE UMUT ''OBEZİTE CERRAHİSİ''

obezlere-umut-obezite-cerrahisi-

Mide hacmini ve emilimi azaltan obezite cerrahisi, uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz ve medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan obezite hastalarına umut oluyor.
07 Ağustos 2012 Salı 15:15

Türkiye'deki obezite dayanışma gruplarından biri olan ''Obezite Dayanışma ve Paylaşım Merkezi''nde bir araya gelen obezite hastaları, ''obezite cerrahisi'' deneyimlerini, kendileriyle aynı kaderi paylaşan hastalara anlatıyor.
Fazla kiloyla mücadelede son çare olarak ''obezite cerrahisi''ne başvuran ve 4-5 ay gibi bir sürede başarı elde eden hastalar, yaşadıkları korku dolayısıyla ameliyat olmaktan çekinen obezite hastalarına örnek oluyor.
Bu toplantılarda tıbbi yardımın yanı sıra psikolojik desteğin önemini de vurgulayan obezite hastaları, yanlarında getirdikleri kıyafetlerle, katettikleri yolu gözler önüne seriyor.

''Yeni doğmuş çocuk gibiyim''
Yaklaşık 200 kiloyken obezite cerrahisi türlerinden biri olan ''Gastrik baypas'' ameliyatı olan ''Obezite Dayanışma ve Paylaşım Merkezi'' üyesi 22 yaşındaki Hataylı Azize Bayır, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.
Çocukluğundan beri 'psikolojisi bozuk, hayata küs, dört duvar arasında kimseyle konuşamayan, kendisinden nefret eden' bir insan olduğunu ifade eden Bayır, içinde bulunduğu durumdan haberdar olan merkezin, yardım etmek için kendisine ulaştığını söyledi.
200 kiloluk bir insanken, koluna giren iki kişinin desteğiyle İstanbul'a geldiğini ve gastrik baypas ameliyatı olduğunu belirten Bayır, sağlıklı bir dört ay geçirdiğini ve bu süre zarfında 146 kiloya düştüğünü bildirdi.
200 kiloyken yürümenin bile kendisi için zor olduğunu, bu nedenle spor dahi yapamadığını dile getiren Bayır, şöyle konuştu:
''Dört ayda 54 kilo verdim. Kendimi yeni doğmuş çocuk gibi hissediyorum. Her ameliyatta olduğu kadar ağrılarım, sızılarım oldu ancak bu ağrılar şimdi bana tatlı ağrılar gibi geliyor. Kiloluyken ayakların şişmesi sonucu oluşan ağrılar daha çok acı veriyor insana. Artık spor yapabiliyorum. Önceden yürüyemeyen bir kızken, spor aletleriyle spor yapabiliyorum. Diyetimi de yapıyorum.''
''Obez olmak, yürüme ve gezme zevkimi elimden aldı''
Yaklaşık 9,5 ay önce, obezite cerrahisi türlerinden tüp mide (sleeve gastrektomi) ameliyatı geçirdiğini anlatan 38 yaşındaki Dilara Dilaverler de son 10 yıldır aşırı kilolu olduğunu, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine bu ameliyatı olmaya karar verdiğini söyledi.
Obez olmanın, yürüme ve gezme zevkini elinden aldığını ifade eden Dilaverler, operasyondan sonra 9 ayda 60 kilo verdiğini, eski kilosu olan 65'e ulaşmayı hedeflediğini vurguladı.

''Asıl iş beyinde bitiyor''
Grup üyelerinden İstanbul Üniversitesi öğrencisi 22 yaşındaki Gözde Görgün, çocukluğundan beri kilolu olduğunu, şu an 63 olan kilosunu en son ilkokul beşinci sınıftayken tartıda gördüğünü anlattı.
Görgün, gastrik baypas ameliyatına girdiği 1.5 yıl önce 115 kilo olduğunu, yaklaşık 8 ayda 53 kilo vererek 62 kiloya düştüğünü ifade etti.
Görgün, ameliyatın bir yardım aracı olduğunu, beyin ve yeme alışkanlığı değiştirilmediği sürece ameliyatın bir yardımı olmadığını belirterek, ''Asıl iş, beyinde bitiyor. Ameliyatla beraber hayatınızı, yeme tarzınızı değiştirmeyi göze alıyorsanız ve bu sizin son seçeneğinizse iyi bir adaysınız diyebilirim'' diye konuştu.

''Çalışma hayatına 7-10 gün içinde dönülüyor''
''Obezite'' ve ''obezite cerrahisi''ne ilişkin, AA muhabirine bilgi veren Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Üstün, obezitenin bütün organları etkileyen, kişinin sağlığını ve yaşamını tehdit eden ağır bir hastalık olduğunu söyledi.
Kişinin ağırlığı belli bir oranın üzerinde olduğunda ve diğer yöntemlerle başarı sağlanamadığında obezite cerrahisinin gündeme geldiğini anlatan Üstün, obezite cerrahisinin bilimsel olarak kalıcı ve uzun vadede kilo kaybı sağlayabilen tek yöntem olduğunu savundu.
Vücut kitle indeksinin obezite cerrahisinde yol gösterdiğini, normal kilosunun 35-40 kilo üzerindeki hastalara bu yöntemi önerdiklerini belirten Üstün, şu bilgileri verdi:
''Obezite cerrahisinde sadece kilonun yeterli olmadığını, hastanın diyet geçmişini, yandaş hastalıklarını ve diğer parametreleri değerlendiriyoruz. Hastalar, birden çok uzmandan çok oluşan heyet tarafından değerlendiriliyor. Hastaların özellikle hormonal açıdan bir problemlerinin olmadığının saptanması gerekiyor. Bütün bunlar yapıldıktan ve hasta obezite cerrahisine uygun bulunduktan sonra ameliyat aşamasına geçiliyor. Ameliyat sonrasında, ameliyatın türüne göre değişmekle birlikte ortalama 3-5 günlük bir yatış süresi hastalar için yeterli oluyor. Çalışma hayatına dönmek 7-10 gün içinde olabilir.''
Obezite cerrahisinde mide hacmini ve emilimi azaltan iki tip yöntemin bulunduğunu belirten Üstün, ameliyatların mide bandı, tüp mide ve gastrik by-pass olmak üzere üçe ayrıldığını söyledi.

''Avrupa'nın en obez ülkesi durumuna geliyoruz''
Türkiye'nin obezite konusunda ciddi önlemler alması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı'nın da bu yönde çalışma başlattığını belirten Üstün, şöyle devam etti:
''Türkiye'de obezite oranları özellikle bayanlarda inanılmaz şekilde artıyor. Neredeyse Avrupa'nın en obez ülkesi durumuna geliyoruz. Obezitenin bu kadar artmasının nedenlerinden biri, giderek hareketsiz bir yaşam tarzına yönelmiş olmamız. Bu ameliyatlardan sonra sadece midenin küçültülmesi ya da emilimin azaltılmasıyla iş bitmiyor. Egzersiz yapılmaz ve yaşam tarzı değiştirilmezse, bu operasyon etkide kısıtlı kalıyor.''
Obezite cerrahisinin güçlü bir yöntem olduğunu savunan Üstün, ancak bu yöntemden sonra beslenme uzmanından destek alınması, egzersiz yapılması ve psikolojik destek sağlanması gerektiğini bildirdi.
''Obezite cerrahisinin ülkemizde artık korkulan bir cerrahi türü halinden çıkması gerekiyor'' diyen Üstün, korku dolayısıyla ameliyat olmayan bir çok hastanın, yandaş hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini düşündüğünü ifade etti.

Kaynak: AA

 



Haber okunma sayısı: 1526

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

organlari-umut-oldu

ORGANLARI UMUT OLDU

07 Aralık 2014 Pazar 01:07
turk-kizilayinda-kan-degisimi

TÜRK KIZILAYI'NDA KAN DEĞİŞİMİ

07 Aralık 2014 Pazar 00:45
stres-kalp-krizini-tetikliyor

STRES KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

21 Temmuz 2014 Pazartesi 02:37
yogurt-yuksek-tansiyonu-dusuruyor

YOĞURT YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR

21 Temmuz 2014 Pazartesi 02:36

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA