26 Nisan 2024 Cuma

EKMEK VE ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİNDE YENİLİK

ekmek-ve-cesitleri-tebliginde-yenilik

“Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği”nde değişiklik yapılmasına dair Tebliğ ve “Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği” 2 Nisan 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
09 Mayıs 2013 Perşembe 15:22

“Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği”nde değişiklik yapılmasına dair Tebliğ ve “Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği” 2 Nisan 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğin yayınlandığı tarihten önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine bu tebliğ hükümlerine uyum sağlayabilmeleri için 1 Temmuz 2013 tarihine kadar süre tanındı.

Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü Gıda Mühendisi Sebihat Dedeoğlu Ekmek ve Buğday Unu Tebliğlerinde yapılan değişikliklerle ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan “İsraf Genelgesi”nde ekmek israfını önleme kampanyasının yanı sıra “Tam Buğday Ekmeği”nin yaygınlaştırılmasının da amaçlandığı bir kampanyanın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca iş birliği içerisinde ve kararlılıkla yürütülerek takip edilmesi istenilmiştir.Yine; Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı (BESVAK) ile Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF)’nun birlikte düzenlediği “Diyette Sağlıklı Ekmek Yemek Gerek” konulu panel öncesi yapılan bir basın toplantısında konuşan BESVAK Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Tam Buğday Ekmeğinin kilo aldırmadığı gibi, sağlık için de son derece yararlı olduğunu ifade etmiştir.Gelinen bu noktada Ülkemizde; 2 Nisan 2013 tarihinde yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ve Türk gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’ nde yapılan değişikliklerle Tam Buğday Ekmeği’ ne geçiş konusunda önemli bir adım atılmıştır.

Kutlu Peygamber (SAV)’in unun kepeğiyle birlikte yoğurularak ekmek yapılmasını tavsiye ettiğini dile getiren Dedeoğlu; günümüz ekmeğine 1400 yıl öncesinden ışık tutan bir Hadis-i Şerifte:Ümmü Eymen (R.Anha) anlatıyor: "Kendisi bir unu eleyip ondan Peygamberimiz (SAV) için ekmek yapmıştır. Peygamberimiz (SAV): "Bu nedir?" diye sormuş, O da: "Bu bizim diyarda yaptığımız bir yiyecektir. Ben ondan sizin için bir ekmek yapmak arzu ettim" demiştir. Resulullah’ da: "Şu eleyip ayırdığın kepeği, öbürüne (un kısmına) geri kat, sonra yoğur (ve ekmek yap)" buyurmuştur.(Kütüb-i Sitte-6946)” dedi.

YENİ TEBLİĞLER NELER GETİRİYOR



Ekmeklik buğdaydaki kül miktarı, Ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği yürürlüğe girmeden önce 0,55, düzenlemeden sonra 0,65 iken, son değişiklikle en az 0,70 en çok 0,80 oldu. Tam buğday unundaki kül miktarı ise 1,20 olarak belirlendi.

Buğdaydan üretilen unun randımanında ise; önceki düzenlemeyle 100 kilogram buğdaydan 69 kilogram ekmeklik un elde edilirken, yeni düzenleme ile 78 kilograma çıkacak. Böylelikle ekmeklik buğday ununun kül miktarına bağlı olarak un üretiminde kullanılan buğdayda önemli oranda tasarruf sağlanmış olacak.

Sedimantasyon ve düşme sayısı gibi yeni kalite kriterleri getiren düzenlemeyle ekmeklik buğday unlarının kalite özelliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmiştir.

Un ambalajlarının büyük çoğunluğunu oluşturan polipropilen malzemeden üretilen çuvallara ilişkin kalite kriterleri de değiştirilerek, ambalaj malzemesinin polipropilen olması durumunda bu ambalajın dokuma sıklığı santimetrede 5 adet ve ağırlığı en az 80 gram/metrekare olarak belirlendi.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye’de ekmek sadece buğday unu Tebliği’nde tanımlanan özelliklere sahip ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unundan yapılacak. Böylece ekmekteki kepek oranı artmış olacak.



Haber okunma sayısı: 1390

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

organlari-umut-oldu

ORGANLARI UMUT OLDU

07 Aralık 2014 Pazar 01:07
turk-kizilayinda-kan-degisimi

TÜRK KIZILAYI'NDA KAN DEĞİŞİMİ

07 Aralık 2014 Pazar 00:45
stres-kalp-krizini-tetikliyor

STRES KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

21 Temmuz 2014 Pazartesi 02:37
yogurt-yuksek-tansiyonu-dusuruyor

YOĞURT YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR

21 Temmuz 2014 Pazartesi 02:36

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA