19 Nisan 2024 Cuma

Alzheimer'dan korunmak mümkün

alzheimerdan-korunmak-mumkun

Alzheimer uzmanı Prof. Dr. David Wilkinson ve Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre Kesin tanı ve korunma yöntemlerini anlattı.
02 Nisan 2013 Salı 14:27

Alzheimer konusunda çeşitli araştırmaların devam ettiğini söyleyen İngiltere Southampton Hafıza Değerlendirme ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. David Wilkinson, halen sürmekte olan araştırmalarla zeytinyağı içeren Akdeniz diyeti ve beyinde amiloid ve tau denen proteinlerin birikiminin önlenmesi gibi unsurların Alzheimer ile ilişkisinin incelendiğini bildirdi. “On-on beş yıllık bir süre içerisinde bunların bir kısmının olumlu sonuçlar doğuracağını umuyoruz” dedi.

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Emre, “Alzheimer hastalarının beyninde amiloid denen protein birikimi, klinik belirtiler, hastanın unutkanlığı ortaya çıkmadan yıllar önce başlıyor. Amiloid denen maddenin beyinde birikiminin hastalığın başlangıcındaki ilk basamak olduğu düşünülüyor” diyerek ABD’de başlayacak iki aşı araştırması hakkında şu bilgileri verdi: “ABD’de başlayacak iki çalışma var. Alzheimer geni taşıyan ve henüz unutkanlık gibi klinik belirti göstermeyen ancak hasta olacağı varsayılan kişilerde aşılanacak. Bu özel çalışmalar belki önümüzdeki 10 yılda bize aşılamanın gerçekten işe yarayıp yaramadığını net olarak gösterecek. Alzheimer hastalığının tedavisi, hastalığı tamamen ortadan kaldırma anlamında olmasa dahi, hastalığın başlangıcını 5-10 yıl geciktirebilmek, toplum üzerindeki yükü müthiş bir şekilde kaldıracaktır. Amiloide yönelik yöntemlerle, hastalığın ortaya çıkma yaşını 5 yıl ileri atabilirsek yüz binlerce insanın çekeceği zorlukları da ertelemiş oluruz” dedi.

Prof. Dr. David Wilkinson, çok kişinin hafızasında problem olduğundan, unutkanlıktan yakındığını, her unutkanlığın Alzheimer olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyerek kişinin Alzheimer hastası olduğunu söyleyebilmek için başkalarının da bu durumu fark etmesi gereğine işaret etti. Alzheimer’in ayırt edici belirtilerden bazılarını daha önceden kolaylıkla yapılan şeylerin daha zor yapılması, yeni bir şey öğrenme güçlüğü, ipuçları verilse bile bir şeyi hatırlayamama, bir şey söyledikten birkaç dakika sonra söylediğini unutarak aynı şeyi tekrar tekrar söyleme olarak sıraladı.

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Emre, bazı hastaların “ben unutkan oldum, bende bir şeyler değişiyor” diyerek hastalığın farkına vardıklarını söylerken bir kısmının durumun farkına varmadığını bildirdi. Hastalığın etkisiyle çeşitli kişilik değişikliklerine de zaman zaman rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Murat Emre, “Bunlar geri çekilme, eskisi kadar katılımcı olmama, dışarı çıkmak istememe, insanlardan biraz kaçma şeklinde olabilir, huy değişiklikleri şeklinde ortaya çıkabilir. Eskiden çok çabuk kızan bir insan daha serinkanlı bir insan olabilir, yapacağı bir şeyi unutma, aldığı bir kararı unutma, paralarını kaybetmeye başlama, klinik anlamda Alzheimer hastalığının ilk sinyalleri olabilir” şeklinde konuştu.

Yüzde 90-95 oranında kesin tanı mümkün
Dr. Murat Emre, “Şu an beyin omurilik sıvısında Alzheimer hastalarının beyinde çöken iki tane proteinin; amiloid ve tau proteinlerinin miktarlarına bakılarak yüzde 85-90’a yakın bir kesinlikte tanı koymak mümkün. Bunun yanında görüntüleme yöntemleri erken tanıda bize yardımcı oluyor. Halk arasında bildiğimiz adıyla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ya da Beyin Tomografisi (BT) denilen yöntemlerle beyinde oluşan küçülmeyi, hücre kaybını saptayabiliriz. Beyinde çökmekte olan amiloid maddesini görüntülemek artık özel bir yöntem kullanarak mümkün. Bu yöntem ABD’de ticari kullanıma da çıktı, yakın zamanda Batı Avrupa’ya, ardından da ülkemize gelecektir. Tüm bu yöntemlerle erken dönemde hastayı yüzde 90-95 oranında kesinlikle saptayabiliyoruz.”

Tek başına Alzheimer’dan korunmayı sağlayacak belirli bir madde veya diyet olmadığını da ifade eden Prof. Dr. Murat Emre hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:
1. Her gün egzersiz yapın.
2. Sosyal olun.
3. Zihninizi aktif tutun.
4. Akdeniz diyetini benimseyin, tahıldan, balıktan, yeşil sebzeden, meyveden, zeytinyağından zengin beslenme tarzına geçin.
5. Katı yağlardan kaçının.
6. Kilonuzu normal değerlere indirin.
7. Yüksek tansiyonunuzu, yüksek kolesterolünüzü normal değerlere indirin.

Alzheimer hastası bakıcılarına özel kurs

Prof. Dr. Murat Emre başkanı olduğu Türkiye Alzheimer Derneği’nin hasta yakınlarına ve ailelerine yönelik birçok aktivitesi olduğunu, İstanbul, İzmir, Denizli’de hasta yakını destek grupları oluşturduklarını söyleyerek, hasta yakınlarını buralardan yardım almaya davet etti. Dernek olarak Alzheimer hastalarına özel bakıcı yetiştirme programları olduğunu vurgulayarak “Türkiye Alzheimer Derneği’nin Şişli Belediyesi ile beraber model olarak işlettiği Gündüz Bakım Evi var. Bu modelin önümüzdeki yıllarda tüm belediye alanlarında olmasını ümit ediyoruz. Bunu bir yaşlılar kreşi olarak görmek mümkün, sabah hastasını getirip akşam alan aileler var, bütün gün işlerini halledebiliyorlar. Türkiye Alzheimer Derneği’nin yaptığı, hasta ve hasta yakınlarının hayat kalitelerini artırmaya yönelik birçok aktivite var. Bunların tamamına www.alzheimerdernegi.org.tr dernek web sayfasından ulaşılabilir” dedi.



Kaynak: http://kisiselbakim.milliyet.com.tr/alzheimer-dan-korunmak-mumkun/kisiselsaglik/haberdetay/02.04.2013/1688374/default.htm



Etiketler: İstanbul , ABD , Akdeniz , Türkiye , İzmir , Avrupa , İstanbul Üniversitesi , İngiltere , Şişli , Tıp Fakültesi , beslenme , Alzheimer , Akdeniz diyeti , unutkanlık , zeytinyağı , model , Kesinlikle , Bakım , olabilir , eskiden , olmasa , diyerek , Istanbul



Haber okunma sayısı: 1033

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

organlari-umut-oldu

ORGANLARI UMUT OLDU

07 Aralık 2014 Pazar 01:07
turk-kizilayinda-kan-degisimi

TÜRK KIZILAYI'NDA KAN DEĞİŞİMİ

07 Aralık 2014 Pazar 00:45
stres-kalp-krizini-tetikliyor

STRES KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

21 Temmuz 2014 Pazartesi 02:37
yogurt-yuksek-tansiyonu-dusuruyor

YOĞURT YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR

21 Temmuz 2014 Pazartesi 02:36

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA