20 Nisan 2024 Cumartesi

İKİ MARAŞLI ŞAİR

iki-marasli-sair

Karakalyon Yayınları çok yeni. İsmini karakalyon.com sitesinden alıyor. Sitenin ve yayınevinin yönetmenleri Arif Burun ve Fatih Bedir Köker. Yayınevinin ilk kitapları ise Arif Burun’un Beni Şaşırt ve Fatih Bedir Köker’in Kaza Yeri adlı şiir kitapları. Dergâh, Fayrap, Kırklar, Failatün ve Kuyudaki Koro dergilerinin okuyucuları bu iki şairi bilirler. Çünkü Arif Burun ve Fatih Bedir Köker yıllarca bu dergilerde şiir yayımlamış. En istikrarlı oldukları dergi Dergâh. O yüzden bu iki şair hakkında “Dergâh şairleri”dir dersek hata olmaz.
30 Ekim 2012 Salı 01:44

 Karakalyon Yayınları çok yeni. İsmini karakalyon.com sitesinden alıyor. Sitenin ve yayınevinin yönetmenleri Arif Burun ve Fatih Bedir Köker. Yayınevinin ilk kitapları ise Arif Burun’un Beni Şaşırt ve Fatih Bedir Köker’in Kaza Yeri adlı şiir kitapları.

DergâhFayrapKırklarFailatün ve Kuyudaki Koro dergilerinin okuyucuları bu iki şairi bilirler. Çünkü Arif Burun ve Fatih Bedir Köker yıllarca bu dergilerde şiir yayımlamış. En istikrarlı oldukları dergi Dergâh. O yüzden bu iki şair hakkında “Dergâh şairleri”dir dersek hata olmaz.

Fayrap dergisi Burun ve Köker ile ayrı ayrı söyleşi yaptı geçtiğimiz aylardaArif Burun, Beni Şaşırt

Bu arada tabii bu iki şairin çıkardıkları dergiyi anmadan olmaz:Failatün. Kahramanmaraş’ta yayımlandı. Dergicilik çile işi. Hele ki taşrada edebiyat ve şiir gibi bir işe soyunduysan ve kapın bir şekilde dergi çıkarmaya açıldıysa. Beş sayı çıkan Failatündergisinin her sayfasında iki şairin emeğini ve çilesini görebiliyoruz. Beş sayı çıkarılıp kapatılması da bu çileye işaret ediyor.

Fayrap dergisi yine hızlı davranmış. 52. sayısında (Haziran 2012) Fatih Bedir Köker’le söyleşi yapılmış. Aynı sayıda Kaza Yeri hakkında bir yazı var; Suavi Kemal Yazgıç yazmış. 53. sayısında (Temmuz 2012) ise Arif Burun’la yapılmış bir söyleşiyi ve Beni Şaşırt hakkındaki bir yazıyı okuyabiliyoruz. Söyleşi ve yazı Ömer Yalçınova imzası taşıyor.



Söyleşiler ve yazılar, şairler ve kitapları hakkında çok şey söylüyor. Meraklıları mutlaka bulup okumalı. Biz de kitaplara ulaştık. Haklarında birkaç söyleyecek sözümüz var.

Aslında Arif Burun gördüğü şeylerin lirizmini yapıyor

Beni Şaşırt gerçekten şaşırtıcı bir kitap. Kitap Arif Burun’un on yıla yakın şiir uğraşını net bir şekilde gösteriyor. Görünen o ki Arif Burun, çağı, arkadaş ilişkileri ve yaşadığı şehir Kahramanmaraş üzerine ince düşünen bir şair. Bu incelik, kırılganlık şiirlerine de yansımış. Hayal ile gerçeğin, imgeyle somutun karışımından oluşan şiirlerine, Ömer Yalçınova’nın tespitiyle, lirizm hakim olmuş. Fakat şunu da atlamadan belirtmek lazım: Aslında Arif Burun gördüğü Fatih Bedir Köker, Kaza Yerişeylerin lirizmini yapıyor. Odasında oturan bir insanın hayallerinden veya sıkıntılarından yola çıkmıyor. Gördüklerini, şiire aktarmak gibi bir kaygısı var. Tabii ki kendisi nasıl görüyorsa o şekilde aktarıyor. Olanı olduğu gibi aktarmak gibi bir kaygısı ve amacı yok. O yüzden diyebiliriz ki Beni Şaşırt, Arif Burun’un gözünden dünyanın, ilişkilerin, kitapların ve fikirlerin göründüğüdür.

Bir nevi meydan okumadır Kaza Yeri

Fatih Bedir Köker daha az şaşırtıcı. Kalıcılığı ve okunurluğu şaşırtıcılıkta aramayan bir şair Fatih Bedir Köker. O, daha çok belirli bir acıdan yola çıkıyor; bir dertten, çıkışsızlıktan. Bu dert ve çıkışsızlıktan, Allah’a (cc) sığınarak, kendi pervasızlığına ve delikanlı sesine güvenerek çıkmaya çalışıyor. Bir nevi meydan okumadır Kaza Yeri. Meydan okuma, efelenme… hakkı gözeterek. Arkadaşlıklar, sevgiler, dünya halleri, geçim sıkıntısı… ve tüm bunların modern insanda meydana getirdiği basınçlar Fatih Bedir Köker’in şiirine yansıyor.

 

Abdullah Beylik yazdı

 



Haber okunma sayısı: 2112

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

fuara-katilacak-yayinevleri

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

11 Aralık 2014 Perşembe 18:30
kitap-fuarina-hangi-yazarlar-katilacak

KİTAP FUARINA HANGİ YAZARLAR KATILACAK?

11 Aralık 2014 Perşembe 18:27
soner-sarikabadayi-27-aralikta-kmarasta

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

10 Aralık 2014 Çarşamba 21:12
kafsaddan-baskan-okaya-ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

10 Aralık 2014 Çarşamba 20:33
kitap-fuarimiz-guzel-adamlarla-aciliyor

KİTAP FUARIMIZ GÜZEL ADAMLARLA AÇILIYOR

07 Aralık 2014 Pazar 00:36
manisada-karakoc-gecesi

MANİSA'DA KARAKOÇ GECESİ

19 Ekim 2014 Pazar 22:04

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA