29 Mart 2024 Cuma

DEDEOĞLU KONAĞI

dedeoglu-konagi

Kahramanmaraş Belediyesi, görkemli tarihi ve farklı kültür mozaiği ile görenleri kendine hayran bırakan Kahramanmaraş sınırları içerisindeki tarihi değerlere sahip çıkarak, bunların gelecek nesillerle ulaşmasını sağlıyor.
12 Ağustos 2012 Pazar 15:52

Kahramanmaraş Belediyesi, görkemli tarihi ve farklı kültür mozaiği ile görenleri kendine hayran bırakan Kahramanmaraş sınırları içerisindeki tarihi değerlere sahip çıkarak, bunların gelecek nesillerle ulaşmasını sağlıyor.

İşte Kahramanmaraş Belediyesi’nin bu kapsamda gerçekleştirdiği çalışmalardan biri de Kurtuluş Mahallesinde bulunan Dedeoğlu Konağı restorasyon çalışması… Konak 1985 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendi. 2007 yılında gerçekleştirilen protokolle Kahramanmaraş Belediyesi tarafından alındı.



Konağın mimari yapısı

Kahramanmaraş yenileme alanı sınırları içerisinde, Kurtuluş mahallesinde yer alan Dedeoğlu Konağı kent dokusunu oluşturan bir sivil mimarlık örneğidir. Yapının yapım yılına dair kesin bir bilgi içeren kitabe bulunmamasına karşın bulundurduğu mimari özelliklerden, yapı malzemelerinden ve yapım tekniğinden yapım yılının 1900 ‘lü yıllara dayandığı anlaşılmaktadır.

Geçmişte hayat etrafında yapılaşmış yapı 3 katlıdır ve yapı zaman içerisinde mülkiyetlere ayrılmıştır. Osmanlı geleneksel konut mimarisinin tipik özelliklerini yansıtan konak dış sofalı köşklü ve eyvanlı plan tipine sahiptir. Yapı iki sokağa ve avluya cephe vermektedir. Yapı sokağa ve avluya açılan pencerelerle aydınlatılmaktadır. Yapı karma yapım tekniği ile inşa edilmiştir. Zemin ve birinci katın sokağa cephe veren kısımları kaba yonu taş duvar ile inşa edilmiştir.



Yapı zeminde kare plana sahip olup üst katta da aynı plan tipi devam etmekte fakat çıkmalar ile bu bölümler büyümektedir. Yapı 1. Ve 3. Kısım Dedeoğlu Konaklarıyla bitişik nizamda yapılmıştır. Yapının batısında 1. Nolu kısım, doğusunda 3. Nolu kısım, güneyinde avlusu bulunmakta kuzeyi ise Nakıp sokağa çıkma yaparak cephe vermektedir.

Yapı zemin kat, 1. Kat, 2, kat ve çatı katı olmak üzere toplam 4 kısımdan oluşmaktadır. Zemin katta depo, avluya açılan hayat, wc, ve çeşme kısımları yer almaktadır. 1.kat avluya açılan sofa ve sofayla ilişkilenen odalar olarak şekillenirken, üst kat yine avluya açılan sofa ve başoda, sofayla bağlanan eyvan ve eyvanla ilişkilenen odalar olarak oluşturulmuştur. Konağın zemin ve 1. Katı kagir bir sistem olan yığma taş duvar olarak, 2. Kat ise ahşap çatkı sistem üzeri bağdadi sistem şeklinde inşa edilmiştir. Avlu taş zemin olarak oluşturulurken, konak sac oluklu tek yöne eğimli bir çatı ile örtülmüştür.

    Yapıda kullanım farklılıkları dolayısıyla, zamanla kimi mekânlarının işlevi değişmiş, fiziki müdahaleler ve iklimsel koşullar sonucunda yapı elemanlarında bozulma ve değişiklikler meydana gelmiştir. Yapının 20.yy ilk yarısında geçirdiği tahmin edilen yangından kaynaklanan hasarları da göze çarpmaktadır. Özellikle ahşap kirişlemelerde bu yangının izleri ve hasarları mevcuttur.



 



Haber okunma sayısı: 2976

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

fuara-katilacak-yayinevleri

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

11 Aralık 2014 Perşembe 18:30
kitap-fuarina-hangi-yazarlar-katilacak

KİTAP FUARINA HANGİ YAZARLAR KATILACAK?

11 Aralık 2014 Perşembe 18:27
soner-sarikabadayi-27-aralikta-kmarasta

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

10 Aralık 2014 Çarşamba 21:12
kafsaddan-baskan-okaya-ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

10 Aralık 2014 Çarşamba 20:33
kitap-fuarimiz-guzel-adamlarla-aciliyor

KİTAP FUARIMIZ GÜZEL ADAMLARLA AÇILIYOR

07 Aralık 2014 Pazar 00:36
manisada-karakoc-gecesi

MANİSA'DA KARAKOÇ GECESİ

19 Ekim 2014 Pazar 22:04

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA