25 Nisan 2024 Perşembe

BİR KONAĞIMIZ DAHA HAZIR

bir-konagimiz-daha-hazir

Kahramanmaraş Valiliği tarafından restorasyonu tamamlanan Deli Gönüller Konağı hizmete açıldı. Valiliğe misafirevi olarak hizmet verecek olan konakta şehrin tarihi dokusu yaşatılacak. 2010 yılında 50 bin TL değerle kamulaştırılması yapılan konağın, restorasyonu için bugüne kadar 923 bin TL kaynak aktarıldı.
19 Aralık 2012 Çarşamba 00:29

 Kahramanmaraş Valiliği tarafından restorasyonu tamamlanan Deli Gönüller Konağı hizmete açıldı.

Valiliğe misafirevi olarak hizmet verecek olan konakta şehrin tarihi dokusu yaşatılacak. 2010 yılında 50 bin TL değerle kamulaştırılması yapılan konağın, restorasyonu için bugüne kadar 923 bin TL kaynak aktarıldı.

Konağın açılışında konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Servet Güngör, Deli Gönüller konağının Kahramanmaraş mimarisinin özgün örneklerinden biri olduğunu belirtti. Güngör, "Tarihi yapının 1882 yılında önce inşa edildiğini tahmin ediyoruz. Alt katı taş, üst kat ise bağdadi olmak üzere 2 kattan meydana geliyor. Yapının alt katında mutfak ve yemek salonu, üst katında ise birbirinden bağımsız 4 oturma odası bulunuyor.Kahramanmaraş İl Özle İdaresi olarak restorasyon çalışmasına toplam 923 bin TL harcandı. Bunun 258 bin TL'si Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından karşılandı." diye konuştu.

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ise restorasyon çalışmalarıyla şehrin tarihi dokusunun yeniden canlandırıldığını söyledi. Daha önce gerçekleştirilen projeyle Kocabaş Konağı'nı turizme kazandırdıklarını hatırlatan Kocatepe, "Kahramanmaraş'ın tarihi dokusu ve gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu konağı valiliğimizin misafirevi olarak restore ettik. Şehrin kültürünün burada yaşatılması için çeşitli etkinlikler de yapılabilir. Kentin tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalarımız devam edecek." açıklamasında bulundu.

İlimizin tarihi dokusunun yeniden canlandırılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla DOĞAKA ve İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ‘Tarihin Işığında Geleceğimizi Aydınlatalım Projesi’ kapsamında restorasyonu tamamlanan Deli Gönüller Konağı, 17 Aralık 2012 Pazartesi günü saat 14.00’da düzenlenen törenle hizmete açıldı. 



 


        Vali Şükrü Kocatepe, törende yaptığı konuşmada Deli Gönüller Konağının Kahramanmaraş konut mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olduğunu söyleyerek konağın bundan sonra valiliğin misafir evi olarak hizmet vereceğini belirtti.



        Vali Kocatepe: “Biliyorsunuz ki bundan önce Kocabaş Konağını il turizmimizin hizmetine sunmuştuk. Orası şu an faaliyetine devam ediyor Kahramanmaraş lezzetlerini misafirlerimize, davetlilerimize orada ikram ediyoruz. Burayı da valiliğin misafir evi olarak restore ettik o amaçla Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ile müştereken mefruşatını tamamladık.  Bunlarla birlikte Belediyemizin yaptığı güzel çalışmalar var. Uzun zamandır Belediye Başkanımızla birlikte, özellikle Katiphan’ın restorasyonu konusunda yaptığımız mücadele başarı ile sonuçlandı ve Belediye tarafından Katiphan’ın restorasyonuna başlandı. Bundan sonrada elimizdeki imkânlarla Kahramanmaraş’ımızın tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkarılması onarımlarının yapılarak gelecek nesillere aktarılmasına devam edeceğiz bunun hayırlı olmasını temenni ediyorum ve bu vesile ile hepinize teşekkürlerimi saygılarımı sunuyorum” dedi.



        İl Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter V. Servet Güngör, İl Meclis Başkanı Mustafa Özsoy, İl Emniyet Müdürü Metin Aşık, İl Defterdarı Osman Koçaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Doğaka Genel Sekreter V. Onur Yıldız, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, İl Meclis Üyeleri ve davetlilerin katıldığı tören, yapılan konuşmaların ardından Deli Gönüller Konağının gezilmesi ile son buldu.



        Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Deli Gönüller Konağının 1. Katında bulunan Ermenice yazıttan 19. yy sonlarında onarım gördüğü anlaşılmaktadır. Yapı iki kattan oluşmaktadır.


        ZEMİN KAT

        Batıda basık kemerli, kırmızı kahverengi düzgün kesme taş kaplı ve enikli diye tabir edilen ahşap kapıdan bir basamakla avluya girilmektedir. Avlu girişinin sol tarafında yarı yüksekliğe kadar duvara gömülmüş yekpare taşlardan oluşan, yarı yükseklikten sonrası ahşaptan yapılmış merdiven 1. Kata çıkışı sağlamaktadır. Merdivenin altında basık kemerli bir girişi bulunan küçük bir tuvalet, tuvaletin kuzeyinde küçük dikdörtgen havuzu ve kaş kemerli bir nişi bulunan Çeşme bulunmaktadır. Çeşmenin hemen solunda basık kemerli ve oldukça büyük bir ocak, ocağın yanında ahır ya da işlik olarak kullanılan 1 oda bulunmaktadır. Bu odadan geçişi bulunan odaya bitişik 1 odada yanında bulunmaktadır.



          BİRİNCİ KAT:

        Avlu kapısının solundaki merdivenle 1. Kata çıkılmaktadır. Solda sokağa çıkıntı yapan başoda diye tabir edilen oda mevcuttur. Başodanın giriş kapısı ahşap tablalı taçlı özellikli bir kapıdır. Tavan ahşap oymalı göbekli tavandır. Pencereleri ahşap giyotin diye tabir edilen sürgülü pencerelerdir. Geleneksel yapı malzemesi olarak yakın çevreden sağlanabilen taş, kerpiç ve ahşap kullanılmıştır.




 



 
  

 



Haber okunma sayısı: 1234

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

fuara-katilacak-yayinevleri

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

11 Aralık 2014 Perşembe 18:30
kitap-fuarina-hangi-yazarlar-katilacak

KİTAP FUARINA HANGİ YAZARLAR KATILACAK?

11 Aralık 2014 Perşembe 18:27
soner-sarikabadayi-27-aralikta-kmarasta

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

10 Aralık 2014 Çarşamba 21:12
kafsaddan-baskan-okaya-ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

10 Aralık 2014 Çarşamba 20:33
kitap-fuarimiz-guzel-adamlarla-aciliyor

KİTAP FUARIMIZ GÜZEL ADAMLARLA AÇILIYOR

07 Aralık 2014 Pazar 00:36
manisada-karakoc-gecesi

MANİSA'DA KARAKOÇ GECESİ

19 Ekim 2014 Pazar 22:04

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA