19 Nisan 2024 Cuma

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI OLACAK PROJENİN TEMELİ ATILIYOR

Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak projenin temeli bugün Başbakan Erdoğan tarafından atılıyor.
07 Haziran 2014 Cumartesi 07:02

 Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi ve birbirinden bağımsız altı pisti ile dünyanın en büyüğü olacak 3'üncü Havalimanı için geri sayım başlıyor.

Temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak havalimanının Avrupa'nın ulaşım merkezi haline geleceği yerli-yabancı tüm uzmanlarca öngörülüyor.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK YATIRIMI

22 milyar 152 milyon Euro'luk kira bedeli ve 10 milyar 247 milyon Euro yatırım maliyetiyle Cumhuriyet tarihindeki en yüksek yatırım olacak havalimanı başta Almanya Frankfurt olmak üzere birçok Avrupa şehrini endişelendiriyor.

"3. HAVALİMANI BİZE RAKİP OLACAK"



Merkezi Frankfurt'ta bulunan ve dünyada 12 havalimanının işletmesini yapan Fraport'un Operasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schmitz, "Frankfurt Avrupa'nın en önemli aktarma noktalarından biri.İstanbul'a yapılacak 3'üncü Havalimanı bu konuda bize rakip olacak" yorumunu yaptı.

DÜNYANIN 30'DA BİRİ

Bugün dünya havacılık filosu 45 bin uçaklık büyüklüğe ulaşmış durumda. Havada 15 bin uçak sürekli uçuş halinde. Bu pastadan Türkiye'nin aldığı pay ise her geçen gün artıyor. Ekonomik büyüklükler açısından dünyanın 100'de biri büyüklüğe sahip olan Türkiye'nin havacılıktan aldığı pay ise 30'da bire çıktı. Bu rakam, hızla yükselmeye devam ediyor.

AVRUPA TALEBE YETİŞEMİYOR

Eurocontrol'ün raporuna göre, Avrupa hava ulaşımının 2014'te yüzde 1.2, 2015'te ise yüzde 2.7 seviyesinde büyüyeceği tahmin ediliyor. Ulaşım trafiğindeki büyüme, 2017'den sonra Avrupa'daki havalimanlarının kapasite yetersizliğinden dolayı yüzde 2.2'ye düşecek. 2018'de faaliyete geçmesi planlanan 3'üncü Havalimanı bu oranın yeniden canlanmasına yardımcı olacak. Hava ulaşımı 2019-2020'de yeniden yüzde 2.8'e çıkacak. 2014- 2020 arasında uçuş büyüme ortalaması ise yüzde 2.5 olarak öngörülüyor.

BÖLGENİN YENİ HUB'I İstanbul OLACAK

Dünyanın batısı havacılıkta küçülürken doğusundaki hızlı yükseliş İstanbul'u merkez (hub) yapacak en güçlü kozlardan biri. Türk Hava Kurumu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Doç. Dr. Yıldırım Saldıraner, "İstanbulgelen yolcu, uçak sayısı ve transit yolcuda hızla büyüyor ve artık talebe yetişemiyor. THY'nin dünyanın en çok yere uçan firması olması ve diğer havayolu şirketlerinin de hızlı büyümesiyle yeni pistlere ihtiyaç artıyor.Atatürk Havalimanı'nda iki, Sabiha Gökçen'deki tek piste ilaveler olacak. Ancak bunlar yeterli değil. Bizim pist kapasitesine cevap vermemiz gerekiyor. Uzakdoğu yolcusunun Afrika gibi yerlere gitmesinde de saat farklı nedeniyle İstanbul en ideal yer. Üçüncü Havalimanı bitene kadarAtatürk ve Sabiha Gökçen'de yatırımlara devam edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

İSTANBUL, Jakarta'YA YÜZDE 4 FARK ATTI

İstanbul'un dünya havalimanları arasındaki konumu hızla yükseliyor. Şehir, Şubat 2014'ten geriye dönük olarak 12 ayda uçak trafiğindeki büyümede rakiplerine fark atıyor. Yüzde 11.1 büyüme yakalayan İstanbul en yakın rakibi Jakarta'ya yüzde 4 fark atmış durumda. Dünyadaki diğer havalimanlarında özellikle de Batı'dakilerde küçülme varken İstanbul yolcu sayısında da hızlı yükseliyor. Bu alanda da yüzde 16.3'lük oranla rakiplerini geride bırakmış durumda.

YOLCULUK SÜRELERİ İLE MALİYET DÜŞECEK

Hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin dünyaya açılması için önemli bir adım olan projeyle birlikte Avrupa'yla da bağlantı daha hızlı gerçekleşecek. Proje ile İstanbul, sahip olduğu coğrafi konumu tam anlamıyla değerlendirme imkânına kavuşacak. Bu şekilde yolculuk süreleri ve uçuş maliyetleri ciddi anlamda düşüş gösterecek. Amerika ve Şanghay'a kadar olan çok büyük bir bölgenin havacılık trafiği düşünüldüğünde, İstanbul 'merkez' haline gelecek.

KAYNAK: haberler.com



Haber okunma sayısı: 968

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

kilavuzluda-hatlar-yenileniyor

KILAVUZLU'DA HATLAR YENİLENİYOR

30 Eylül 2017 Cumartesi 05:26
dadaglida-sel-kopruyu-yikti

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

11 Aralık 2014 Perşembe 18:39
90-gunde-1-milyon-550-bin-metrekare-parke-

90 GÜNDE 1 MİLYON 550 BİN METREKARE PARKE

10 Aralık 2014 Çarşamba 20:26
abdulhamithandan-sehrimizi-seyredin

ABDULHAMİTHAN'DAN ŞEHRİMİZİ SEYREDİN

07 Aralık 2014 Pazar 01:14
kecileri-kacirdilar

KEÇİLERİ KAÇIRDILAR!

07 Aralık 2014 Pazar 00:50

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA