16 Nisan 2024 Salı

Ön sırada oturan öğrenciler daha başarılı, ancak asosyal

on-sirada-oturan-ogrenciler-daha-basarili-ancak-asosyal

Isparta’da 600 öğrenciyle yapılan anket, ön ve orta sırada oturan öğrencilerin daha başarılı, ancak özgüvenlerinin düşük olduğunu; arka sırada oturanların ise başarısız, fakat daha sosyal olduklarını ortaya çıkardı.
21 Mart 2013 Perşembe 12:28

Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi tarafından ’Sınıfta oturma düzeni’ adlı TÜBİTAK Projesi kapsamında il merkezindeki 11 lisede toplam 600 öğrenciyle oturma düzenlerine yönelik anket düzenlendi. Çalışmada, sınıftaki oturma düzeninin başarı düzeyiyle ne derece örtüştüğü ortaya konuldu. Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Erkan Ayyıldız, proje kapsamında yapılan araştırmadan elde edilen verilerin ilginç sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi. Öğrencilerin oturma düzenlerinin neye göre belirlendiğini geleneksel olarak bildiklerini vurgulayan Ayyıldız, bu bilinen gerçeğin bilimsel boyutunu da araştırmak üzere bu projeyi gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

’BELİRLEYİCİ ETKEN NEDİR?’

Ayyıldız, "Bütün liselerde geleneksel oturma düzeni uygulanıyor. Öğrencilerin arka arkaya oturduğu bir sıra düzeni var. Genelde öğretmen öğrencileri boy sırasına göre ve fiziksel durumuna göre oturtur. Ama sonradan öğrenciler oturma düzenini kendileri belirler. ’Burada belirleyici etken nedir? İşte biz bunu araştırdık" diye konuştu. 



 

’SIRA ARKADAŞINI NEYE GÖRE SEÇTİKLERİNİ DE ARAŞTIRDIK’

TÜBİTAK destekli projeye eğitim-öğretim yılının başında başladıklarını ve yaklaşık 3 ay sürdüğünü kaydeden Ayyıldız, "Ön sırada oturanlar neye göre ön sırayı seçiyor? Arka sıradakiler neye göre arka sırayı seçiyor? Sıra tercihinde cinsiyet farklılıklarında bir farklılık var mı? Bir öğrenci sıra arkadaşını neye göre seçiyor? Anketle bu sorulara cevap aradık. 11 lisede 270 kız ve 330 erkek öğrencinin katılımıyla anket yapıldı. Çıkan sonuçları anket programında değerlendirerek Milli Eğitim Bakanlığı’na ve TüBİTAK’a sunduk" dedi.

 

’BAŞARI YÜKSEK ANCAK ASOSYALLER’

Anket sonucuna göre ön sırada oturan öğrencilerin derslere daha çok katıldığını, dersi daha çok önemsediğini belirlediklerini vurgulayan Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Erkan Ayyıldız, "Ancak bu öğrenciler birazcık asosyal. Özgüvenleri çok düşük" dedi. Ön ve orta sıralarda oturan öğrencilerin öğretmenle daha iyi ilişkiler kurabildiğini de kaydeden Ayyıldız, buna karşı arka sıradaki öğrencilerin ise öğretmenle daha az ilişki kurduğunu söyledi.

 

Arka sırada oturan öğrencilerin derslere çok katılmadığını ve başarılarının düşük olduğuna dikkat çeken Ayyıldız, "Buna karşın bu öğrenciler daha sosyaller. Sosyal ilişkİlerinde daha başarılı ve özgüvenleri yüksek. Okuldaki sosyal faaliyetlerde bu öğrenciler daha fazla yer alıyor" diye konuştu.

 

Ankette, öğrencilerin sıra tercihini de sorduklarına vurgu yapan Ayyıldız, erkek öğrencilerin nerede oturacağını, sırasını çok önemsediğini belirlediklerini vurguladı. Kız öğrencilerin ise nerede oturduğundan çok sıra arkadaşını önemsediğine değinen Ayyıldız, "Kız öğrenciler arkadaşlarına daha çok önem veriyor. Yine kız öğrenciler erkeklere göre derslere daha ilgili" dedi.

 

Ayyıldız, TÜBİTAK’a sunulan projenin yılsonunda bölge sergisinde tanıtılacağını ve sonuçlarının değerlendirileceğini söyledi.



Kaynak: http://egitim.milliyet.com.tr/on-sirada-oturan-ogrenciler-daha-basarili-ancak-asosyal/egitimdunyasi/haberdetay/21.03.2013/1683136/default.htm



Etiketler: TÜBİTAK , anket , Isparta , Milli Eğitim Bakanlığı , Anadolu Lisesi , Ayyıldız , Proje , nerede , Arka Sıradakiler , asosyal , sıradaki , Anadolu



Haber okunma sayısı: 997

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

eskicagda-kmaras-anlatildi

ESKİÇAĞ'DA K.MARAŞ ANLATILDI

11 Aralık 2014 Perşembe 20:51
aof-sinavi-elbistanda-ilk-kez-yapildi

AÖF SINAVI ELBİSTAN'DA İLK KEZ YAPILDI

08 Aralık 2014 Pazartesi 09:06
ucurtma-yapmayi-ogrendiler

UÇURTMA YAPMAYI ÖĞRENDİLER

20 Ekim 2014 Pazartesi 23:43
14-yillik-ruya-gerceklesti

14 YILLIK RÜYA GERÇEKLEŞTİ

17 Ekim 2014 Cuma 11:00
ydus-basvurulari-20-ekimde-

YDUS BAŞVURULARI 20 EKİM'DE

17 Ekim 2014 Cuma 10:58
kirmizi-ceviz-gorucuye-cikti

KIRMIZI CEVİZ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

17 Ekim 2014 Cuma 10:54

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA