25 Nisan 2024 Perşembe

GÜVENÇ:''EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM ELZEMDİR''

guvencevlilik-oncesi-egitim-elzemdir

AK Parti'li Sıtkı Güvenç, "Günümüzde evlenecek çiftlerin evlilik öncesinde mutlaka bir eğitim görmeleri elzemdir." dedi.
04 Kasım 2013 Pazartesi 13:27

 AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, evlenecek çiftlerin evlilik öncesinde mutlaka eğitim görmeleri gerektiğini belirterek, "Evlilikte çiftlerin ailenin hukukunu korumaları, ailenin devamı açısından önemlidir" dedi.

"BOŞANMALARIN ARTMAMASI İÇİN"

Güvenç, "Aile bütünlüğünün sağlanması, boşanmaların artmaması için neler yapılması gerektiği ve evlilik öncesi eşlere verilecek bilgiler" ile ilgili konularda, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Ailenin toplumun temelini oluşturan önemli bir yapı olduğunu belirten Güvenç, "Büyük medeniyetler kurarak ayakta kalabilmiş toplumlar varlıklarını sahip oldukları sağlam ve sağlıklı aile yapılarına borçludur" dedi. 

Güvenç, milletvekilliğinden önce Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü döneminde yaptığı çalışmaları anlattı. O dönemde yeni evlenenlere, evlilik öncesi her türlü bilgilerin de yer aldığı konuları içeren kitapçık hazırlatarak dağıttıklarını ifade eden Güvenç, evlilik öncesinde çiftlerin sağlıklı bir evliliğe dair kendilerine gerekli olan konularda bilgi sahibi olmalarınının önemine işaret etti.

"HER TÜRLÜ BİLGİ VERMEK İÇİN ÇALIŞMA YAPTIK"



Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü olduğu dönemde, sahada yaptıkları çalışmalar sonucunda, yeni evlenen çiftlere evlilik öncesi evlilikle ilgili bilgi verilmesinin elzem olduğunu gördüğünü belirten Güvenç, "Biz de bu bağlamda yeni evlenenlere, evlilik öncesi cinsel eğitim dahil her türlü bilgilerin verilmesi için çalışma yaptık. Çiftlerin bu konuda bilgi edinecekleri birimler oluşturduk. Evlilik öncesinde edinilmesi gereken, evliliğe dair bilgilerin olduğu bir kitapçık bastırdık. Kitapçığı Sağlık Bakanlığı'nın da onayıyla diğer illere gönderdik" dedi.

KADIN VE ERKEĞE AYRI AYRI

Sıtkı Güvenç, yeni evlenecek çiftlerin sağlık müdürlüğü tarafından oluşturulan birime geldiğini, burada konuyla ilgili eğitim almış sağlık personellerinden hem evlilikle ilgili bilgileri hem de bu kitapçığı aldığını ifade ederek, "Oluşturduğumuz bu birimlerde, konunun eğitimini almış personelimiz önce çiftlere birlikte bilgi veriyordu. Sonra daha sağlıklı olması açısından kadın eğitimcimizin kadına, erkek eğitimcimizin de erkeğe bu bilgileri vermesinin uygun olacağı düşüncesiyle eğitimi bayan ve erkeklere ayırdık. Özellikle kırsal kesimden gelen bazı insanların birtakım bilgi eksiklikleri olabileceğini düşünerek, onları tamamlama adına yapılan bir çalışmaydı" diye konuştu.

"KARŞI CİNSİ TANIMASI İÇİN"

"Kitapçık neyi içeriyordu?" sorusuna Güvenç, "Kitapçık insanların anatomik olarak kendisini, vücudunu ve karşı cinsi tanıması konuları ile evlenenlerin evlilikle ilgili karşılaşabilecekleri birtakım zorlukların yaşanmaması için gerekli olan bilgileri içeriyordu" dedi.

"EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ"

Güvenç, yeni oluşan ailenin, toplumun geleceği açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, "Bazen ortaya çıkan sorunlar çözülemediği için dağılan yuvalar var. Bunu engellemek için bu tip eğitimler bence son derece önemli. Günümüzde de mutlaka yeni evlenen çiftlerin evlilik öncesi bir eğitimden geçmeleri, evlilikte çiftlerin ailenin hukukunu korumaları, ailenin devamı açısından önemlidir" diye konuştu.

"KAYNANA GELİN İLİŞKİSİ DE ÇOK ÖNEMLİ"

Evlilik müessesesinin düzgün bir şekilde yürütülmesinde kaynana-gelin ilişkisinin önemli olduğunun altını çizen Güvenç,  "Kaynana-gelin ilişkileri zaman zaman öyle bir noktaya geliyor ki yuvalar dağılıyor. Sağlam bir evlilik müessesesinin kurulması ve bu müessesenin korunması için kaynana-gelin ilişkilerini iyi yönetmemiz lazım" dedi.

AK Parti'li Güvenç, "Bunun için ne yapmamız lazım?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Öncelikle gelinin kaynanasını yok saymaması, eşinin bir parçası olarak görüp onu öyle kabul etmesi lazım. Kaynananın da gelinini kendine yabancı görmemesi, evladını kendinden çalan biri olarak görmemesi ve aileden biri olarak görmesi gerekir. Aile hukukundan bahsettik. Nasıl ki evli çiftlerin yeni kurulan ailenin hukukunu koruması gerekiyorsa aynı hassasiyetle ebeveynlerinde hukukunu korumaya da özen göstermeleri gerekmektedir. Ne aile hukuku ebeveyn hukukuna ne de ebeveyn hukuku aile hukukuna tercih edilmemelidir. Hem yeni kurulan aile hem de ebeveyn, her iki taraf, hukuklarının korunmasında hassas olmalı, dengeyi sağlamalıdır. Bu gerçekleşirse ailede bir sorun da olmaz. Bu konulardan tamamen bilinçsiz olarak yürütülen evlilik, Mercedes otomobile Murat 124'ün lastiğini monte etmek gibi bir şey. Arabayı o şekilde yürütürsünüz belki ama nereye kadar ve nasıl? Bu mucizevi bir şey olur; ama bunun sakıncalarını da en iyi şekilde rehabilite etmek lazım. 

Aile sorununu çözersek toplumu sağlamlaştırmış oluruz. Sorumsuz bir baba ya da annenin olması durumunda, bunların çocukları perişan oluyor. Avrupa yıllar önce bu sorunu çözmüş, gençlik merkezleri kurarak aileleri takibe almış. Gençlik merkezlerinin yanlışları da olmuş ama biz doğru taraflarını alarak uygulayabiliriz."

haberler.com



Haber okunma sayısı: 1386

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

eskicagda-kmaras-anlatildi

ESKİÇAĞ'DA K.MARAŞ ANLATILDI

11 Aralık 2014 Perşembe 20:51
aof-sinavi-elbistanda-ilk-kez-yapildi

AÖF SINAVI ELBİSTAN'DA İLK KEZ YAPILDI

08 Aralık 2014 Pazartesi 09:06
ucurtma-yapmayi-ogrendiler

UÇURTMA YAPMAYI ÖĞRENDİLER

20 Ekim 2014 Pazartesi 23:43
14-yillik-ruya-gerceklesti

14 YILLIK RÜYA GERÇEKLEŞTİ

17 Ekim 2014 Cuma 11:00
ydus-basvurulari-20-ekimde-

YDUS BAŞVURULARI 20 EKİM'DE

17 Ekim 2014 Cuma 10:58
kirmizi-ceviz-gorucuye-cikti

KIRMIZI CEVİZ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

17 Ekim 2014 Cuma 10:54

ÜLKE GÜNDEMİ & DÜNYA

DADAĞLI'DA SEL KÖPRÜYÜ YIKTI

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur, ilimiz merkez Onikişubat ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesi'nde

FUARA KATILACAK YAYINEVLERİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 -21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlencek olan 1. Kitap

SONER SARIKABADAYI 27 ARALIK'TA K.MARAŞ'TA

Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en popüler isimlerinden Soner Sarıkabadayı, Şanlıurfa ve

BAŞKAN MAHÇİÇEK'TEN REKTÖR DEVECİYE HAYIRLI OLSUN

  Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi makamında ziyaret

KAFSAD'DAN BAŞKAN OKAY'A ZİYARET

Kahramanmaraş Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KAFSAD) Başkanı Gürhan Turan ve Yönetim Kurulu üyeleri

BİR YILDA ASFALT VE PARKE TAMAMLANACAK

Sahaya inen ve 14 bölgede aralıksız devam eden kilit parke ve asfalt çalışmalarını ekibiyle birlikte yerinde

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

ADANA - HAVA DURUMU

ADANA